Massiv ledighed blandt syriske flygtninge: 83 % af kvinderne har ikke noget arbejde

0
5949
Arkivfoto

Ny rapport viser massiv ledighed blandt de syriske flygtninge, der kom til Danmark i 2015. Kun 54 procent af mændene og 17 procent af kvinderne er i beskæftigelse

De har været i Danmark i fem år, men de færreste har skaffet sig et arbejde. De syriske flygtninge, som kom til Danmark i forbindelse med den store flygtningestrøm i 2015, klarer sig markant dårligere på det danske arbejdsmarked end flygtninge af andre nationaliteter. Det viser en ny rapport, som Nationalt Videnscenter for Integration har lavet for Kristeligt Dagblad.

I følge rapporten var det kun 54 procent af de mandlige og kun 17 procent af de kvindelige syriske flygtninge, som i januar 2020 var i ‘ustøttet’ beskæftigelse .

”Jeg er overrasket. I 2015 bar den offentlige debat præg af, at syrerne var relativt lette at integrere og få i arbejde, fordi mange havde en god uddannelse med i rygsækken. I dag kan vi se, at den historie ikke holdt vand,” siger Rasmus Brygger, stifter af Danmarks Videnscenter for Integration, til Kristeligt Dagblad.

”Særligt tallene for kvinder er bekymrende. Jobtal for flygtninge har historisk været meget blandede alt efter nationaliteten og Danmarks økonomiske situation. Men den her gruppe syriske flygtninge lader til at være blandt dem, der har allerdårligst beskæftigelsesresultater,” siger han.

Illustration fra analysen “Syriske flygtninge er bagud på beskæftigelse” fra Danmarks Videncenter for Integration.

8600 syriske flygtninge kom til Danmark i 2015. Dermed udgjorde syrerne langt den største gruppe af de i alt 21.300 asylansøgere, som kom til Danmark det år.

Blandt andre nationaliteter er beskæftigelsen væsentlig højere. Blandt flygtninge fra Eritrea er eksempelvis 72 procent af mændene og 37 procent af kvinderne i arbejde. Det skyldes ifølge rapporten blandt andet, at er bedre til sprog end syrerne.

”I de seneste fem år har vi skabt en integrationspukkel, som vi i mange, mange år vil få udfordringer med. Det blev ikke sådan, at indvandringen fra 2015 var noget kvalitativt nyt. Vi står desværre med de samme problemer, som vi altid har gjort,” siger han til avisen.

Læs analysen her