DF går til minister: Kommune har sendt 1,9 mia. liter urenset spildevand ud i Danmarks største sø

0
3116
Arkivfoto

Hillerød Kommune har i løbet af fire år ledet 1,9 milliarder liter urenset spildevand ud i Arresø. Skandaløst, mener Morten Messerschmidt (DF), som kræver at miljøministeren griber ind

1,9 milliarder liter urenset spildevand. Så meget har Hillerød Kommune over fire år udledt til Arresø, der er Danmarks største sø. Det afslørede TV2 Lorry i sidste uge, og det har nu fået Morten Messerschmidt (DF) til at rejse sagen overfor miljøminister Lea Wermelin (S). Messerschmidt vil have en redegørelse fra ministeren om den enorme udledning, og han vil vide, hvor mange tilladelser, der er givet til udledning af urenset spildevand i kommunerne, siden kommunesammenlægningen i 2007.

”Vil ministeren i lyset heraf konkret redegøre for omstændighederne bag Hillerød Kommunes voldsomme udledning samt den miljø- og sundhedsmæssige betydning for livet i og omkring Arresø?,” lyder et af spørgsmålene fra Morten Messerschmidt.

Til TV2 Lorry siger Messerschmidt:

”Det er fuldstændig forrykt som det nu bliver afdækket, hvordan mange kommuner sviner i naturen. Det kan bestemt ikke være nogen undskyldning, at man ikke har kloakkapacitet. For så burde man jo gøre noget ved det. Men som det fremgår af jeres afsløringer, er det jo en praksis, der har stået på i mange år. Det er virkelig skandaløst”.

“Jeg vil kræve, at miljøministeren kommer på banen og indskærper overfor kommunerne, at man skal udbygge kloakkapaciteten, så det her svineri bliver standset,” siger han.

Udvalgsformand: Vi kan ikke være det bekendt

Udledningerne til Arresø sker, når kloaksystemet bliver overbelastet ved kraftige regnskyl. I sådanne situationer har Hillerød ikke kloakkapacitet nok til at opsamle og rense vandet. I stedet sendes det ud i Pøle Å, hvorfra det løber videre til Arresø.

“Vi tillader de her overløb, fordi vi ikke har noget valg. Det sker ikke på daglig basis – det er kun, når der er en stor regnhændelse. Hvis ikke vi tillader overløb, så har vi vandet overalt på gader og stræder, og det dur jo heller ikke,” siger Louise Colding Sørensen, socialdemokratisk formand for Natur, Miljø og Klimaudvalget i Hillerød Kommune, til TV2 Lorry.

Hun siger lige ud, at “det kan vi ikke være bekendt”:

“Vi arbejder benhårdt på at mindske de her overløb. Vi arbejder på det hele tiden,” siger Louise Colding Sørensen.

For nylig kunne TV2 Lorry afsløre, at Københavns Kommune har udledt 35 milliarder liter urenset spildevand i Øresund på fem år. Det kom ovenpå afsløringen af, at kommunen havde givet tilladelse til, at der kunne lukkes 290.000 kubikmeter spildevand ud i Øresund i forbindelse med et byggeri. En udledning, der foreløbig er sat på pause, og som har fået DF i Københavns Kommune til at kræve en redegørelse om forløbet.

Tidligere artikler:

DF vil have undersøgt EL-borgmestres viden om spildevandsudledning til Øresund