DF vil have undersøgt EL-borgmestres viden om spildevandsudledning til Øresund

0
2087
290.000 kubikmeter urenset spildevand skulle i disse dage have været pumpet ud i Øresund. Foreløbig er tilladelsen udskudt til efteråret. Arkivfoto

Københavns Kommune har fra 2014-2018 udledt 35 milliarder liter urenset spildevand i Øresund. Det er kommet frem efter afsløringe af, at kommunen aktuelt har godkendt udledningen af 290.000 kubikmeter spildevand i forbindelse med et byggeri. DF vil nu have undersøgt, hvad kommunens teknik- og miljøborgmestre vidste om udledningen

Dansk Folkeparti i Københavns Borgerrepræsentation vil have undrsøgt, hvor meget Enhedslistens miljøborgmestre har vidst om de seneste års omfattende udledning af spildevand til Øresund fra Københavns Kommunes rensningsanlæg. Det sker ovenpå sagen om de 290.000 kubikmeter spildevand, som skulle have været ledet urenset ud i Øresund fra søndag til torsdag i denne uge som led i forberedelserne til et større byggeri ved Nordhavn.

Spildevandsudledningen blev afsløret i weekenden af TV2 Lorry, og siden er det kommet frem, at der alene i Københavns Kommune er blevet udledt over 35 milliarder liter urenset spildevand i Øresund i perioden 2014-2018.

Det får nu Dansk Folkepartis leder på Københavns Råpdhus, Finn Rudaizky, til at kræve en redegørelse om miljø- og teknikborgmestrenes viden og adfærd om udledningen i perioden. Det drejer sig om borgmestrene Morten Kabell og Ninna Hedager Olsen, der begge kommer fra Enhedslisten. De to borgmestre har været politisk ansvarlige for al udslip, men på et møde i teknik- og miljøudvalget mandag kom der ingen oplysninger fra den nuværende borgmester Ninna Hedager Olsen om de sidste mange års udledninger til Øresund.

DF: Vi er ført bag lyset

“Jeg føler mig i den grad ført bag lyset”, siger Finn Rudaizky i en pressemeddelelse.

“Skandalen er jo langt større end nogen havde kunnet forudse. Der er derfor brug for endnu en undersøgelse. Nemlig en undersøgelse af hvordan det fandt sted i årevis uden at borgmestrene fik politisk godkendelse for udledningerne. Og vi må til bunds i spørgsmålet, hvorfor borgmestrene fra Enhedslisten ikke afværgede miljøsvineriet”, siger han – og fortsætter:

“Jeg har derfor i dag anmodet om, at der på udvalgets næste møde den 8. juni bliver drøftet konsekvenserne af TV-2 Lorrys aktindsigt og afsløring af flere miljø-skandaler i København, mens Enhedslisten stod for “grøn politik”. Hykleriet har åbenbart ingen grænser,” siger Finn Rudaiz

Finn Rudaizky, Dansk Folkeparti, er medlem af Borgerrepræsentationen i København og Regionsrådet.

ky.Forberedelse til byggeri

DF fik mandag et enigt miljø- og teknikudvalg med på en beslutning om, at der skal iværksættes en ekstern undersøgelse af det faglige og juridiske grundlag for den aktuelle udledning af 290.000 kubikmeter spildevand. Den er efter massive protester udsat til efteråret.

Miljø- og teknikborgmester Ninna Hedeager Olsen har udtalt, at hun ikke kendte til forvaltningens tilladelse til udledningen, før den blev omtalt i pressen. Samtidig har hun erklæret, at det ikke er muligt at omstøde beslutningen.

Udledningen af de 290.000 kubikmeter urenset spildevand skyldes, at den hovedspildevandsledning, der løber under det kommende byggeri, skal tjekkes inden byggeriet går i gang. I mens skal spildevandet herfra ledes ud to steder i Øresund.