MORGEN: DF støtter forbud mod religiøse vielser af mindreårige | Advarsler mod nedlukning blev fjernet fra rapport

0
2022
Statsminister Mette Frederiksen (S) annoncerede 11. marts den omfattende nedlukning af Danmark. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2020

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Sundhedsstyrelsens advarsler mod nedlukning blev fjernet fra rapport

Ekstra Bladet har fået fat i udkast til risikovurderingen, som lå til grund for nedlukningen af Danmark. Her advares mod for omfattende en nedlukning

NEDLUKNING | Advarsler fra sundhedsmyndighederne mod at lave en for omfattende nedlukning af Danmark blev fjernet fra den risikovurdering, som Sundhedsstyrelsen offentliggjorde dagen før, at statsminister Mette Frederiksen holdt det historiske pressemøde 11. marts, hvor hun annoncerede nedlukningen af Danmark.

Det afslører Ekstra Bladet. Avisen har fået aktindsigt i et udkast til risikovurderingen, hvoraf det fremgår, at Sundhedsstyrelsen advarede om, at en nedlukning kan gøre mere skade end gavn. Advarslen stod i udkastet indtil 48 timer før offentliggørelsen, men det var ikke med i den færdige version.

I udkastet står der bl.a. at der “generelt ikke god dokumentation for den smitteforebyggende effekt” ved at aflyse store arrangementer, begrænse offentlige transport og mindske fremmødet på arbejdspladser og uddannelser. Der står også at en nedlukning “i sig selv kan være med til at øge befolkningens usikkerhed og give indtryk af større risiko, end der er reelt” og at der kan være “et ufordelagtigt forhold mellem skadelige og gavnlige effekter“.

Men alle disse advarsler, er fjernet fra den endelige rapport. Tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen, Else Schmidt, siger til Ekstra Bladet, at Sundhedsstyrelsens advarsler burde have fremgået ved offentliggørelsen den 10. marts:

“Det mener jeg helt bestemt. Også fordi statsministeren har brugt de her udtryk med, at vi ikke kan vente på evidensen,” siger hun til Ekstra Bladet.

Læs også: Blæste Mette F på Søren Brostrøms advarsler? DF kræver svar om nedlukning

Mandag den 18. maj fik cafeer og restauranter lov at åbne igen. her gør Nyhavn Færgekro klar til genåbningen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Ekspertgruppe: Hjælpepakker til erhvervslivet bør slutte 8. juli

Kristian Thulesen Dahl afviser ekspertgruppe: Dumt at udfase hjælpepakker midt i sommerferien

CORONA-HJÆLP | Hjælpepakkerne til erhvervslivet, som udløber den 8. juli, bør ikke forlænges. Det er anbefalingen fra en økonomisk ekspertgruppe, som regeringen har nedsat til at vurdere udfasningen af hjælpepakkerne.

Ekstpertgruppen, som tæller professor Torben M. Andersen, professor Michael Svarer og professor Philipp Schröder, offentliggjorde sine anbefalinger onsdag morgen. Den fastlår dog også, at visse virksomheder og erhverv skal kunne få støtte i en længere periode:

– Virksomheder, der stadig er lukket med forbud, bør kunne få adgang til lønkompensation (til medarbejderne) og kompensation for faste omkostninger.

– Virksomheder, der har haft mindre end en måned til at åbne, bør kunne få adgang til kompensation for faste omkostninger i yderligere en måned.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl kommenterer ekspertgruppens udspil på Twitter. Han mener, det er for tidligt at droppe hjælpepakkerne fra 8. juli:

“Forlæng hjælpepakkerne til august. Dumt de udfases i en sommerferie, hvor der er nedgang i aktivitet. 2. Frigiv feriepengene nu – skab mere tryghed for familiernes økonomi. 3. Gør folkepensionen skattefri resten af året. Det vil være med til at sætte gang i økonomien,” skriver DF-formanden.

Læs mere om eksperternes udspil her

Pia Kjærsgaard, udlændingeordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

DF støtter forbud mod religiøse vielser af mindreårige

Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) vil skærpe straffen for at fastholde personer i ægteskab mod deres vilje

BARNEBRUDE | Regeringen vil forbyde religiøse vielser af mindreårige. Det sker som led i bekæmpelsen af negativ social kontrol, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet til Ritzau.

”Siden jeg blev minister er der kommet et par rapporter, som har sat fokus på det her, og som har dokumenteret, at vi har alt for store problemer med social kontrol i Danmark. Bare for ganske få minutter siden fik jeg en sms fra en bekendt, der ville ønske, at det her havde været lovgivning, da hun som 16-årig blev gift her i Danmark,” siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard er positiv, men ønsker en bredere ordning.

”Jeg synes, det er godt, hvis vi kan gøre op med det. Men det afhænger jo af, at det bliver gjort konsekvent. Og jeg vil gå så vidt at sige, at vi skal foreslå en udvisning af de imamer, der foretager religiøse vielser, hvis det fortsætter, efter det bliver forbudt, siger Pia Kjærsgaard til Ritzau.

“Jeg vil gå så vidt at sige, at vi skal foreslå en udvisning af de imamer, der foretager religiøse vielser”

Pia Kjærsgaard til Ritzau
Arkivfoto

Kommune snydt: Indvandrer forsvandt med 106.000 kroner til hjemrejse

Esbjerg Kommune er blevet snydt af ung indvandrer, som fik udbetalt 106.033,50 kroner i repatrieringsstøtte

SVINDEL | En yngre mandlig indvandrer er forsvundet med 106.033,50 kroner, som han fik udbetalt af Esbjerg Kommune fra den såkaldte repatrieringsordning. Manden fik pengene, så han kunne rejse tilbage og etablere sig i sit hjemland, men to dage efter udbetalingen forvandt han. Det oplyser Esbjerg Kommune til BT.

Ingen ved nu, hvad der er blevet af manden eller pengene. Esbjerg Kommune betragter sagen som en svindelsag og har anmeldt den til politiet.

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) vil nu have undersøgt, om kommunen kunne have handlet anderledes:

“Det er klart, at jeg er ærgerlig over, at vi er blevet snydt på den måde. Det er naturligvis ikke i orden. Derfor er sagen også meldt til politiet. Vi vil også kigge internt på vores system for at se, om vi kunne have gjort noget anderledes,« siger Jesper Frost Rasmussen til BT.

I følge BT er i alt 502 personer siden 2010 rejst tilbage til deres hjemland mod betaling.

Dansk Folkeparti har netop rejst et beslutningsforslag om at ændre repatrieringsloven, så udbetaling af støtte standses, hvis en person begår alvorlig kriminalitet. Det sker efter sagen om den syriske mand, der står til at få udbetalt i alt 215.000 kroner, selv om han har tilstået at have myrdet sin kone og søn.

Læs: DF vil have lukket hul i loven: Dobbeltmorder skal ikke have hjemrejsestøtte

ANDRE NYHEDER

Flere partier har tabt tålmodigheden med kulturminister Joy Mogensen (S), som her er fotograferet ved mandagens officielle åbning af Den Store Danske og Trap Danmark ved et arrangement i Hørsholm. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

DR: Joy Mogensen skal stå skoleret i Radio Loud-sag

TV2: Ledige har igen pligt til at søge og tage imod job

DR: Aftale på plads: Kvindernes bedste fodboldrække starter op i juni

TWITTER & FACEBOOK

Kristian Thulesen Dahl på Twitter:

Peter Skaarup om endnu en afsløring af, at sundhedsmyndighedernes advarsler mod for omfattende en nedlukning af Danmark blev gemt væk:

Politikens politiske kommentor Kristian Madsen – tidligere DSU-formand – med et muntert tweet om 0. klasses hyldest til Mette Frederiksen i DR-indslag: