Er TV2s journalister helt uden initiativer?

0
1288
Morten Dreyer. Foto: Dansk Folkeparti

Af Morten Dreyer (DF), formand for Dragørs tekniske udvalg

I disse dage kører TV2 en følgeton over gentagne umenneskelige forhold på aarhusianske plejehjem. Hvor man på skærmen ser journalister med alvorlige ansigter beklage, at hverken den socialdemokratiske borgmester og udvalgsformand vil komme med en udtalelse i vanrøgt sagerne. De ønsker ikke at udtale sig, og så stopper de ellers professionelle journalister helt op. Åbn dog øjnene og tænk alternativt.

Et byråd består af en række ligemænd, hvor hvert medlem har et kollektivt ansvar. Bliver et medlem opmærksom på en ulovlighed eller anden uregelmæssighed, så skal medlemmet reagere. Det kan være at informere borgmester eller forvaltning. Eller ved selv at tage sagen op i byrådet eller i medierne, alt efter personlig vurdering og temperament.

Af praktiske årsager har byrådet valgt en borgmester og udvalgsformænd. Derved er der en direkte kontakt imellem det politiske og det forvaltningsmæssige. Derved har pressen også personer, som kan kontaktes. Hvis disse offentlige personer ikke ønsker at udtale sig om en given sag, er det fair. De kan have en god personlig begrundelse.

Men medierne kan da bare ændre fokus. Får man et: “Ingen Kommentarer” eller en ubesvaret mail fra borgmesterens side, så spørger man da bare et andet medlem af byrådet.

For eksempel oppositionens leder. Han kan sandsynligvis komme med nogle gode svar, da han via den udvidede aktindsigt kan få de samme informationer som borgmesteren. Dertil kan han have en kvalificeret mening om kommunens indsats på området. Både på det økonomiske og det administrative område.

Så i stedet for at stå ude i regnen og forsøge at overdøve blæsten, så kan journalisten sammen med byrådsmedlemmet i ro og mag optage et indslag, alt imens de sidder i et varmt mødelokale på Rådhuset.

Hvis det på sigt erkendes blandt borgmestre, at en ubesvaret mail eller en manglende udtalelse vil medføre, at hans konkurrerende borgmesterkandidat får fuld taletid i landsdækkende medier, vil det måske medføre, at en borgmester naturligt informerer borgerne om sagerne, også når de ikke er så rosenrøde, som åbningen af en ny svømmehal.