DF: Drop SU til kandidater og brug pengene på erhvervsuddannelser

0
5485
Arkivfoto

DF med markant SU-udspil: Vil afskaffe SU til kandidatstuderende og i stedet styrke erhvervsuddannelserne

Dansk Folkeparti vil gøre op med uddannelsessnobberiet og styrke erhvervsuddannelser. Det sker med et opsigtsvækkende forslag om at fjerne SU’en på universiteternes kandidatuddannelser. DF vil i stedet bruge besparelsen på i alt 2,3 milliarder kroner til at styrke uddannelserne som tømrer, murer, elektriker, frisør, smed, tandtekniker, mekaniker, plastmager, snedker osv.

”Erhvervsuddannelserne har sejlet bagud i alt for mange år på bekostning af universiteterne, så det i dag bliver betragtet som finere at være kandidat i retorik end at være murer”, siger DFs formand Morten Messerschmidt i et interview med Sjællandske Medier.

Ser ned på erhvervsuddannelserne

Andelen af unge, der vælger en erhvervsuddannelse, er faldet markant de seneste årtier. For 30 år siden havde 40 procent af de 25-30 årige en erhvervsuddannelse som højeste fuldførte uddannelse. Nu er andelen faldet til 24 procent, ifølge Danmarks Statistik. Morten Messerschmidt mener, at udviklingen skyldes, at der ses ned på erhvervsuddannelserne.

”Jeg tror, mange unge faktisk gerne vil have en erhvervsuddannelse, men de holder sig tilbage, fordi de følger, de bliver set ned på, hvis ikke de læser på gymnasiet eller noget lignende”, siger DF-formanden til Sjællandske.

Løft kan gøre en forskel

Han mener, at 2,3 milliarder kroner vil kunne gøre en markant forskel.

”Jeg har været rundt på erhvervsskolerne, og mange af de undervisningsmaterialer, jeg ser, stammer helt tilbage fra dengang ruder konge var knægt. Bare det, at man får undervisningsmaterialer, der opdateret, vil sende et vigtigt signal”, siger Morten Messerschmidt.

“Mange af de undervisningsmaterialer, jeg ser, stammer helt tilbage fra dengang ruder konge var knægt”

Morten Messerschmidt, DF-formanden, til Sjællandske Medier

Tag SU-lån eller job

Konkret foreslår DF at:

  • SU-delen afskaffes på kandidatuddannelserne på universiteterne. Pengene (2,3 mia. kr. i følge Finansministeriet) gives til erhvervsuddannelserne. Kandidatstuderende må i stedet finansiere studietiden med SU-lån eller job.
  • Satserne for SU-månedsfribeløb (det man må tjene ved siden af studiet) gøres ens for erhvervsuddannelser og videregående uddannelser.
  • De to hovedretninger på erhvervsuddannelserne, den merkantile og den tekniske, skilles ad for at give skolerne bedre muligheder for at tilrettelægge undervisningen.
  • Skolerne skal have mulighed for at uddanne praktikvirksomheden i at have lærlinge og aflønne mester for tabt arbejdstid.

K bakker forslaget op

Forslaget fra Dansk Folkeparti får en blandet modtaget fra de øvrige partier. Venstre og Socialdemokratiet afviser ideen, mens Det Konservative Folkeparti ser positivt på forslaget.

”Vi synes, det er et godt forslag at omlægge ydelsen de sidste år af kandidatuddannelsen og lave en låneløsning i stedet,” siger konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard til Sjællandske Medier.