EU’s topfolk gider ikke forhandle med briterne

0
1806
Storbritanniens nye premierminister Boris Johnson under et møde tirsdag i London med Estlands premierminister Juri Ratas. Foto: Dominic Lipinski/ Pool via REUTERS

Topfolkene i Bruxelles vil hellere risikere, at Storbritannien forlader EU uden en aftale, end at starte nye forhandlinger. Den ledende minister Michael Gove kalder beslutningen for ’dybt bedrøveligt’

Michael Gove har selv ansvaret i regeringen for at forberede landet på et farvel til EU uden en aftale. Briterne tester i disse timer deres beredskab for at finde fejl, der skal rettes inden udgangen af oktober. Samtidig fastholder regeringen, at man ønsker en aftale med EU – men med de sidste dages afvisninger af briterne ser det sort ud.

Foreløbig er forhandlingerne på diplomatniveau. Blandt diplomaterne fra de andre 27 EU-lande og blandt EU’s egne embedsmænd er der stor modvilje mod briterne, hvilket de britiske forhandlere mødte allerede i sidste uge. Og under et møde mandag, hvor landenes ambassadører blev orienteret om de første samtaler med briterne i denne runde, var stemningen direkte negativ.

Efter møderne mandag og i forrige uge har flere britiske medier talt med deltagerne. SkyNews samler de bedste citater fra dækningen, hvorefter diplomaterne skal have sagt:

”Vores arbejdshypotese er, at der ikke bliver en aftale.”

Ifølge SkyNews giver diplomaterne fra de andre lande briterne skylden for at der ikke bliver reelle forhandlinger:

”Det var tydeligt at briterne ikke havde nogen ny plan. Dermed ingen vilje til at forhandle, for det forudsætter en plan.” De ikke så diplomatiske kilder tilføjer:

”Brexit uden en aftale virker til at være den britiske regerings centrale scenario.”

Brexit bagdør

Meget kan forandre sig, når de voksne kommer hjem fra ferie – og skal til at tælle på om de selv har råd til en hård Brexit. Særligt i tysk erhvervsliv med de mange eksportvirksomheder frygter man en Brexit uden en aftale. Det er i høj grad franskmændene, der står for den uforsonlige holdning til briterne – en holdning, der kan koste alle EU-lande dyrt.

Hvis det trækker op til et hårdt brud med EU, har en række medlemmer af parlamentet sagt, at de vil stemme Boris Johnson ned. Men han har et es i bagerste skjortefold: han kan udskrive valg til november og dermed er stemmerne ugyldige – og så kan han lade fristen løbe ud og på den måde lukke døren til EU. For skal briterne igen have mere tid, skal de selv bede om det – og det afviser han.