Den tavse røde bølge hjælper republikanerne

0
1997
I Texas vandt den konservative republikaner Ted Cruz over demokraten Beto O’Rourke. Foto: Jeffrey McWhorter

Valget i USA blev mere tæt end forventet. Republikanerne overraskede ved at øge sin kontrol med Senatet, mens demokraterne som forventet havde vundet kontrollen med Repræsentanternes Hus. En valgsejr ved midtvejsvalget, men ikke noget jordskred

Lidt over halv tolv i Washington D.C. kunne den amerikanske præsident sende en lettet Tweet. ”En overvældende succes. Tak til alle,” skrev Donald Trump på Twitter. Han skal nu regne med mere modstand i det mindste i det ene af Kongressens kamre, men han har fået ro i sit eget parti.

Selvom han selv ikke var på valg, var hans navn og hans holdninger det centrale tema i valget over hele landet. De amerikanske medier fastslår her efter natten, at det republikanske parti er nu Trumps parti. Jo tættere de republikanske kandidater rykkede på deres præsident, jo bedre klarede de sig.

Nye trends

Tre andre ting, vi lærte i nat:

  • Kvinderne hjælper demokraterne. Målinger ved valgstederne viser, at kvinder i stigende grad vælger demokratisk. Samtidig var der en kvinde i spidsen for mange af demokratiske valgkampe, der endte med en succes.
  • Penge er ikke nok. Der er brugt mere end fem milliarder dollars i denne valgkamp, hvilket er en rekord. Men en stor valgkampkasse er ikke nok, som forløbet i den vigtige stat Texas viser. Her vandt den kedelige og konservative politiker Ted Cruz over sin yngre og gennemsympatiske demokratiske modstander Beto O’Rourke, der rådede over usædvanligt store midler.
  • Det er mere socialt acceptabelt at sige, at man stemmer demokratisk. Eller rettere at man stemmer imod Trump. Helt op til valget viste de fleste meningsmålinger et lidt bedre resultat for demokraterne, men dog ikke helt så skævt som ved præsidentvalget, hvor de viste en klar fordel til Hillary Clinton.

Blandt meningsmålingsinstitutterne lå Rasmussen Reports tæt på det endelige resultat. I dagene inden valget kom Rasmussen Reports også med en analyse, der måske viser, hvorfor republikanerne klarede sig bedre end forventet. I deres daglige dialog med vælgerne viste det sig, at nok hidser demokraterne sig op over Trump, men deres republikanske naboer hidser sig op over demokraterne.

Den tavse røde bølge, kalder instituttet denne trend. Rød er republikanernes farve og denne trend ser altså ud til at have løftet republikanerne ved valgurnerne.

Demokraterne har sikret sig flertallet i Repræsentanterne hus.Her jubler demokraten Madeleine Dean efter at have vundet Pennsylvania’s 4. Congressional District i Fort Washingto. Foto: CHARLES FOX / Staff/Ritzau Scanpix