Den svenske regering vil ikke slippe restriktionerne

0
1478
Den svenske socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven og Folkhälsomyndighetens generaldirektør Johan Carlson under et pressemøde om coronasituationen i Sverige forleden. Foto: Henrik Montgomery/TT kod 10060

Først kom den svenske regering for sent i gang med at begrænse coronasmitten. Og nu vil den så beholde restriktionerne, selv når smitten er på retur

Den svenske socialminister Lena Hallengren taler om det ’nye normalt’. Hun og regeringen har sat den svenske sundhedsstyrelse, Folkhelsomyndigheten, til at lave en plan for Sveriges gradvise åbning. Samtidig skal myndighederne så vurdere, hvilke restriktioner, der skal gøres permanente under denne nye normaltilstand.

Den borgerlige opposition kritiserer regeringen for at snige indgreb i den personlige frihed ind ad bagdøren. Skarpest er kritikken fra Sverigedemokraterne. SDs leder Jimmie Åkesson siger til den svenske avis Expressen:

”Jeg synes det er fejt og uden rygrad, når regeringen bliver ved med at tørre ansvaret af på Folkhälsomyndigheten. Og det på trods at myndighedens fejlagtige vurderinger, som blandt andet har ført til, at vi uden sammenligning har Nordens største dødstal.”

Den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, udsagn bliver stadig mere skingre. På et pressemøde torsdag sagde han, at det ikke er sikkert, at svenskerne nogensinde kommer til at leve som før foråret 2020 igen. Foto: 10050 Pontus Lundahl/TT/Ritzau Scanpix

Komiske Anders

Regeringens ide om fortsatte indgreb får reelt kun opbakning fra den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell. Hans ord har fået et tragikomisk skær, fordi hans insisteren på ikke at gribe ind tidligt er i svenskernes øjne en vigtig grund til de store problemer. Og fordi hans udsagn bliver stadig mere skingre.

Som vi har fortalt her, har han forklaret det, at Sverige nu topper listen med de hårdest ramte regioner i Europa med, at Sverige har mange regioner. Eller som da han igen i denne uge sagde at Skåne har klaret sig bedre gennem krisen end Sjælland. Noget som selv de høflige danske myndigheder må afvise.

Og nu synes han altså at regeringens nye normalt kan være en god ide. På et pressemøde torsdag sagde han, at det slet ikke er sikkert, at svenskerne nogensinde vender tilbage til tilstanden fra før foråret 2020.

”Jeg ikke sikker på, at vi nogen sinde igen kommer til at leve som dengang,” sagde han. Han afviste at forklare, hvad det nye normalt kunne indebære.

Kilder: SVT, Expressen