Demokraterne taber ved rigsretssagen mod Donald Trump

0
674
USAs præsident Donald Trump ankommer til kongrescenter ved det verdensøkonomiske topmøde i Davos med sin datter Ivanka Trump. Fot: Fabrice COFFRINI / AFP

Endelig er rigsretssagen mod Donald Trump i gang, men demokraterne angriber deres yndlingshadeobjekt nummer et på et tidspunkt, hvor han er usædvanlig stærk

Den amerikanske præsident står stærkt i de hjemlige meningsmålinger og på den internationale scene – som nu i sneidyllen i Davos i Schweiz – er han også en populær gæst. Først og sidst fordi han ligner en vinder i modsætning til de demokrater, der nu har indledt et slag, der er tabt på forhånd. Det er markant, at de mange demokratiske toppolitikere, der ønsker at blive deres partis præsidentkandidat, holder sig væk fra rigsretssagen og heller ikke taler meget om den ude på kampagnesporet.

Der kan være mange grunde for en amerikaner til at være utilfreds med landets siddende præsident. For eksempel har avisens Washington Post ladet sine researchere gennemgå alle hans tweets og udtalelser – og fundet små og store fejl i mere end en 16.000 tilfælde. Problemet for Trumps modstandere – der også tæller republikanere – er, at det ikke betyder noget.

For mange amerikanere anerkender nok, at han tit vrøvler eller ligefrem lyver. Men der er også mange, der er mere end glade for den retning, USA udvikler sig. Og Trump får mindst sin del af æren for de fremskridt.

Rigsretssagen mod præsident Donald Trump er begyndt i Senatet i Washington D.C. Foto: HANDOUT/Ritzau Scanpix

Trumps popularitet

De gamle medier taler ofte om at Donald Trump er den mest upopulære præsident nogensinde. Det er kun rigtigt i den forstand, at dem, der hader ham, virkelig hader ham. Set over de seneste mange måneder er Trump faktisk mindst lige så populær som hans forgænger Obama.

Faktisk ligger Trump rigtig godt i meningsmålingerne lige nu. De flugter med, at amerikanerne er positive i deres vurdering af økonomien og jobsituationen – næsten to ud af tre amerikanere ser økonomien positiv, hvilket er et af de bedste resultater nogensinde. Hans opbakning blandt amerikanerne ligger lige nu på 46 procent – og hans opbakning har i stort set hele perioden ligger på niveau med Obama eller højere.

Demokraterne har med deres rigsretssag mod den siddende præsident forbrudt sig mod den måske vigtigste militære læresætning: aldrig angrib din modstander der og når han er stærkest. Foreløbig er det demokraterne, der står som tabere i den sag. Lidt som republikanerne, der ikke fik noget godt ud af rigsretssagen mod Bill Clinton.