Niqabklædte kvinder holdt foredrag på højskole – Messerschmidt vil have minister på banen

0
2435
Det var det indvandringskritiske netsite Document.dk, der tirsdag bragte historien om de burka- eller niqab-klædte foredragsholdere på Krogerup Højskole.

Tildækkede kvinder fra ”Kvinder i dialog” holdt oplæg og diskuterede med elever på Krogerup Højskole. DFs Morten Messerschmidt mener, at det er i strid med højskoleloven

Klædt i sort niqab, hvor der kun var en sprække til øjnene, var to kvinder fra den islamiske forening “Kvinder i Dialog” i starten af januar på besøg på Krogerup Højskole i Nordsjælland, hvor de holdt oplæg og diskuterede med en gruppe elever.

Emnet var frihedsrettigheder i lyset af tildækningsforbuddet, som forbyder burka og niqab i det offentlige rum. Det oplyser højskolens forstander Rasmus Meyer til ditOverblik.dk

Det er ikke første gang at Kvinder i Dialog holder oplæg på Krogerup Højskole, og oplysningen får nu Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt til at stille spørgsmål til Kulturminister Joy Mogensen (S).

Messerschmidt mener ikke, at det er foreneligt med højskoleloven at undervisere optræder i burka og niqab – de to muslimske klædedragter, der knytter sig til de mest konservative fortolkninger af islam, kendt som salafisme og wahabisme.

På facebook skriver han:

“Burkaer hører ikke til i højskolen!

Ifølge højskoleloven skal skolen virke for livsoplysning, folkelig oplysning og demokratisk dannelse. Det finder jeg helt uforeneligt med at have undervisere iført burka…som det sker på Krogerup Højskole, hvis denne artikel står til troende…

Jeg har derfor bedt kulturministeren gribe ind og undersøge, om skolen med dette knæfald for islamismen stadig kan siges at leve op til loven…,” skrev Morten Messerschmidt tirsdag aften på Facebook, efter at netsitet Document.dk havde bragt en artikel under overskriften “Burkaklædt underviser på Krogerup Højskole”.

Messerschmidt har efterfølgende stillet to spørgsmål til kulturministeren. De lyder:

– Hvad mener ministeren om, at der på Krogerup Højskole angiveligt har været undervisere iført burka?

– Hvis ikke ministeren anser en burkaklædt højskolelærer som harmonerende med formålsbestemmelsen i højskoleloven og i almindelighed passende for den danske højskole, vil ministeren da redegøre for, hvad hun agter at gøre ved det?

Den islamistiske forening “Kvinder i Dialog”, der kæmper for retten til at bære niqab.

”Eleverne skal møde en bred vifte af synspunkter”

ditOverblik har kontaktet Krogerup Højskoles forstander Rasmus Meyer for at få hans kommentar til Morten Messerschmidts kritik. Vi har sendt en række spørgsmål til Rasmus Meier, som han har besvaret pr. mail:

Forstander Rasmus Meyer, Krogerup Højskole. Foto fra skolens hjemmeside

 

Hvad var begrundelsen for at invitere Kvinder i Dialog?

”Deres arbejde med frihedsrettigheder; vi tilstræber at præsentere eleverne for bred vifte af synspunkter og holdninger, vi sætter dog grænser klart vedr. opfordring til vold. I det seneste år har vi også haft besøg af Rasmus Cilius, Morten Messerschmidt, Flemming Rose, Maria Gjerding, Martin Lidegaard, Pelle Dragsted, Tommy Ahlers, ligesom at bl.a. Generation Identitær, Noah og Haver til Maver har været på besøg.”

Burkaen og niqab sættes ofte i forbindelse salafisme og wahabisme, de meget konservative fortolkninger af islam, der inkluderer modstand mod demokrati og homoseksualitet, krav om kønsadskillelse mm. Hvilke tanker gjorde I jer om dette i forbindelse med invitationen? Er det ikke, som Messerschmidt skriver, i strid med højskolelovens ord om ”livsoplysning, folkelig oplysning og demokratisk dannelse”?

”Hal Koch, skolen stifter, der var blevet forsøgt myrdet at nazisterne modsattte sig forbud mod nazismen. Ideen om at vi kan lovgive eller censurere os ud af alle tåbeligheder er i sig selv tåbelig. Jeg har, som jeg også har skrevet på facebook, meget svært ved tror at nogen skaber noget sted skulle synes om at mennesker går indhyldet og jeg synes der god grund til at diskutere kvinders stilling inden for dele af islam, men mit udgangspunkt er også, at de synspunkter man er mest uenig med må man gøre sig mest umage med at forstå. Derpå kan og skal man gå demokratiske i kødet på hinanden. Men ’Kvinder i dialog’ var her ikke, vil jeg gerne understrege, for at prædike, de var inviteret til en diskussion af frihedsrettigheder i lyset af maskeringsforbuddet”.

“Mit udgangspunkt er, at de synspunkter man er mest uenig med må man gøre sig mest umage med at forstå”

Rasmus Meyer, forstander, Krogerup Højskole

”Hellere et synspunkt for meget…”

Hvad er din kommentar til Morten Messerschmidts kritik og hans krav om, at kulturministeren griber ind?

”Jeg synes det er helt fair at diskutere vores prioriteringer, men som nævnt i min facebook-opdatering, så vil jeg hellere præsentere eleverne for et synspunkt for meget end et for lidt. Jeg tror ikke eleverne tager skade af mødet med mennesker de umiddelbart ikke forstår, tværtimod synes jeg det hører med til den demokratiske dannelse. Vi har faktisk et fag hvor eleverne har til opgave at opsøge og diskutere med de mennesker de mindst forstår, det hedder, inspireret af skolens stifter, Møder på Hal-vejen. Jeg elsker det fag, fordi folk bliver tvunget ud af boblen. Jeg skal og vil ikke blande mig om Morten Messerschmidt som folketingsmedlem vil inddrage ministeren, men jeg redegøre selvfølgelig meget gerne for vores valg her på skolen”.

Rasmus Meyer har også kommenteret sagen på Facebook. Hans indlæg kan ses her.

Morten Messerschmidt, klima- energi og EU-ordfører, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Messerschmidt: Helt forkert signal

Morten Messerschmidt siger i en kommentar til ditOverblik, at han intet problem ser i, at der undervises i islam og islamismens syn på frihedsrettigheder – eller andre ideologier og religioner for den sags skyld.

”Men både pædagogisk og indholdsmæssigt er det helt forkert at lade en underviser optræde i burka. Underviseren er en myndighedsperson, som udstråler autoritet. Og man skal naturligvis ikke på en højskole, rundet af frihedens og oplysningens idealer, gøre et af de værste symboler på kvindeundertrykkelse til en autoritet. Jeg er også ret sikker på, at man aldrig ville tillade en underviser i Ku Klux klan at optræde i fuldt kostume, fordi vedkommende skulle give eleverne indsigt i sine raceteorier. Det samme må selvsagt gælde, når det kommer til noget så formørket som burkaen og islamisme,” siger Morten Messerschmidt.

“Man skal naturligvis ikke på en højskole, rundet af frihedens og oplysningens idealer, gøre et af de værste symboler på kvindeundertrykkelse til en autoritet”

Morten Messerschmidt

Han mener, at skolen bør respektere det forbud mod burka og niqab, som blev indført pr. 1. august 2018:

”Man kan sagtens finde en underviser, som på passioneret vis kan redegøre for sin sag, uden at man samtidig udfordrer det burkaforbud, som vi Folketingets brede flertal har vedtaget. Burkaen er et af denne verdens grumme eksempler på, hvordan man inden for islam behandler kvinder som andenrangsmennesker. Derfor hører den ikke hjemme på en højskole, ligeså lidt som den gøre i det offentlige rum,” mener Morten Messerschmidt.