Arabiske klaner overtager kontrollen med Berlins underverden

0
4139
Forsiden af magasinet Der Spiegel, der sætter fokus på de arabiske klaner.

Tyve mellemøstlige storfamilier kontrollerer en stor del af Berlins underverden, hvor de især står for indbrud, røverier og afpresning

Beskeden fra det tyske kriminalpoliti i hovedstaden, LKA, er lige så nøgtern som den er foruroligende. Til avisen Berliner Kurier siger dens eksperter i organiseret kriminalitet, at de arabiske klaner i dag er den største faktor i kriminalitet i det tidligere Vestberlin. Op mod tyve klaner, hvor næsten alle er i familie med hinanden, er den nye virkelighed i Berlins underverden.

LKA beskriver overfor avisen et system, hvor den enkelte klan sætter sig på alt i deres eget område. De har kræfter og indsigt til at arrangere røverier i stor stil og meget avancerede indbrud – som da fire mænd fra en af klanerne stjal verdens største guldmønt på over 100 kilo fra Bode museet. Politiet beskriver et parallelsamfund, hvor vold er et arbejdsredskab og hvor man undgår politiet ved at skifte navne og tage på lange ferier i de lande, man er ’flygtet’ fra.

Alle er arabere

Tyskerne kalder dem for araberklaner og skelner ikke mellem arabiske og tyrkisk-kurdiske bander, da sproget nok er forskelligt, men viljen til at bruge vold og trusler er den samme. De nyeste er syriske bander, der er sluppet op sammen med den store bølge af migranter for tre år siden – før dem var det libanesere, overvejende med palæstinensisk baggrund. Og før dem var det bander fra det store tyrkiske mindretal, der satte sig igennem.

De udspringer igen fra to grupperinger, der siden firserne har hærget i de tyske storbyer. Dels ekstremister blandt de tyrkiske kurdere, der over årene har samlet milliarder ind blandt deres egne landsmænd til oprørskrigen mod den tyrkiske regering. Dels de tyrkiske bander, der til dels blev skabt som et modstykke til kurderne, men som ikke var for fine til at begå almindelig kriminalitet.

Samlet har de vokset sig stærke over de seneste to årtier, men de tyske medier er først rigtig begyndt at skrive om og filme dem gennem de seneste år. Her er et interview med en af de få tyske journalister, der følger klanerne dagligt:

Claas Meyer-Heuer fra bladet Spiegel er særligt oprørt over, hvor unge de mellemøstlige kriminelle er, når de begynder at gå til hånde i banderne. Og over at klanerne formår at holde dem fast i vold og kriminalitet, selv straffene bliver længere og skaderne større.

Massivt voldelige

Den tyske journalist Petra Reski har fulgt de udenlandske bander i lang tid og skriver bøger og artikler om dem. I et interview med internetudgaven af Deutsche Welle har hun fortalt om forskellene på den etablerede mafia og så de nye bander:

”De arabiske klaner er massivt voldelige og nemme at få øje på, og det gør den almindelige tysker urolig. Derfor har en politiker klart en interesse i at tale om dem og fremstille sig selv som en, der slår ned på disse klaner. Den italienske mafia derimod er ikke så dum, at den får alles opmærksomhed ved at sprænge biler i luften – mafiaen er langt mere sofistikeret og kan derfor også bedre begå sig i forhold til det politiske niveau,” sagde hun.

”De arabiske klaner er massivt voldelige og nemme at få øje på, og det gør den almindelige tysker urolig”

Journalist Petra Reski til Deutsche Welle

Petra Reski forventer at de nye bander lærer fra de gamle. Og det vil ske i stilhed, for de tyske medier meget tilbageholdende med at rapportere om den organiserede kriminalitet. Det kunne have noget at gøre med at medierne som helhed er bange for at kritisere migranter, men også det faktum, at medier har tabt flere retssager, hvor de har nævnt konkrete bandemedlemmer og kaldt deres aktiviteter for organiseret kriminalitet, spiller ind.

Læs på mandag i DitOverblik: 11 gange i tysk fængsel og udvist – men voldsmand bliver ved med at komme tilbage