Danmark straffes for at leve op til nye EU-regler – skal betale til lande, som ikke lever op til reglerne

0
4041
Danmark får en regning på ca. 200 milioner kroner, fordi vi lever op til EUs nye toldforordning.

EU opretter en toldfond på 10 milliarder kroner, som skal støtte lande, der ikke lever op til EUs nye toldprogram. Fonden skal betales af lande som Danmark, der lever op til reglerne. “Skæppeskørt”, mener DFs EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth

”Tillykke. I har gjort hvad I skulle. Derfor må I lige betale for dem, som ikke har gjort, hvad de skulle”.

Nogenlunde sådan kan et forslag, som i dag vedtages i EU, beskrives. Fakta er i hvert fald, at Danmark skal betale ca. 200 millioner kroner til en ny fond på i alt 10 milliarder kroner, som skal bruges til hjælp til lande, som ikke lever op til reglerne i EU s nye toldprogram.

Danmark har gjort sin del af hjemmearbejdet og sat de fornødne midler af. Det er penge, som skal bruges til diverse toldkontroludstyr som hunde, sporingsudstyr, scannere osv. Men en stribe lande halter efter. Derfor har det østrigske EU-formandskab fremmet et forslag fra EU-Kommissionen om, at der oprettes en fond på i alt 1326 mio. euro, som kan støtte disse lande. Fonden skal finansieres af lande som Danmark, der er i mål med kravene.

”Skæppeskørt,” mener Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth.

Forslag vedtages i dag

Men løbet er kørt. Forslaget bliver vedtaget på onsdagens møde i COREPER, som er et embedsmandsudvalg i EU. Det kræver nemlig kun kvalificeret flertal, og det flertal er hjemme, selv om lande som bl.a. Danmark og Holland stemmer nej.

”Det er et ravende vanvittigt forslag, som i virkeligheden handler om mere omfordeling indenfor EU. Der skal postes flere penge i lande, som ikke kan finde ud af at spare skillingerne sammen for at gøre den indsats, der skal gøres for at håndhæve den toldunion, de er en del af. Det er helt urimeligt,” sagde Kenneth Kristensen Berth, da EU-forslaget tirsdag blev behandlet i Europaudvalget.

“Det er et ravende vanvittigt forslag, som i virkeligheden handler om mere omfordeling indenfor EU”

Kenneth Kristensen Berth, EU-ordfører (DF)

Minister: Ikke rimeligt

Her var skatteminister Karsten Lauritzen mødt op for at få et mandat fra Europaudvalget til dagens afstemning i COREPER. Her stemmer Danmark nej for at markere sin utilfredshed med forslaget.

Skatteministeren er enig med Kenneth Kristensen Berth i kritikken, om end han formulerede sig i knap så skarpe vendinger:

”Efter min opfattelse handler det her forslag om, at der er nogle lande, der har gjort en hel masse og sat penge af på det nationale budget for at sikre, at vi lever op til EU-reglerne. Og så er der nogle lande, der ikke har gjort det, og nu vil de lande, der ikke har gjort det, gerne have at de andre lande bidrager til festen. Det er, helt ærligt, ikke nogen rimelig måde at gøre det på,” sagde skatteministeren.