CBS-forsker fik undskyldning – følte sig krænket af højskolesang

0
4995

En forsker med ikke-danske rødder har fået en undskyldning fra CBS, fordi hun følte sig krænket og ikke-inkluderet over afsyngelsen af “Den danske sang er en ung blond pige” ved et møde

“Den danske sang er en ung blond pige, hun går og nynner i Danmarks hus…”. Grove løjer, ikke sandt. I hvert fald i følge en kvindelig, brun forsker på Copenhagen Business School (CBS). Hun følte sig som ikke-blond krænket og ikke-inkluderet, da Kai Hofmanns digt til Carl Nielsens melodi sidste år blev sunget som morgensang i forbindelse med et internt møde på CBS, Handelshøjskolen i København.

Kvinden klagede over brugen af sangen, og hun fik en undskyldning af viceinstitutlederen på CBS’ Departement of Management, Politics and Philosophy, Mads Mordhorst. Det fremgår af en artikel i Kristeligt Dagblad.

Vil ikke længere blive sunget

”Jeg forstår hendes reaktion, og det er godt med den type konflikter. Ellers har vi ingen mulighed for at udvikle os og for at indse, hvor hjemmeblinde vi er. Det er en kultur, der skal behandles og forhandles på institutniveau,” siger Mads Mordhorst til Kristeligt Dagblad.

Han siger til avisen, at ”Den danske sang er en ung blond pige”, som er nummer 162 i Højskolesangbogen, ikke længere vil blive sunget på instituttet.

”Personligt vil jeg ikke kunne synge med på den sang. Jeg kan heller ikke forestille mig, at der er nogen, der vil tage den op nu, hvor vi har den erfaring i bagagen, at den kan virke stødende. Så vil det jo være en provokation at synge den fremover,” siger viceinstitutlederen.

Professor emeritus: Langt ude i hampen

Professor emeritus ved CBS Ole Thyssen var til stede, da sangen blev sunget. Han kalder klagen en overreaktion.

”Den var, undskyld udtrykket, helt ude i hampen. Men de nye principper er jo, at hvis man subjektivt føler sig krænket, så er man krænket. Det åbner for en sliske, hvor der ikke er nogen ende på, hvad der kan være en krænkelse,” siger Ole Thyssen til Kristeligt Dagblad.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen i en facebookkommentar til krænkelsessagen fra CBS:

Sagen har udløst reaktioner helt op på statsministerniveau. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skrev i aftes på facebook:

”Er noget chokeret over denne sekvens i morgendagens Kristeligt Dagblad fra Mads Mordhorst, viceinstitutleder på CBS’ Department of Management, Politics and Philosophy.

Jeg går ind for rummelighed. Kunne ikke drømme at dømme mennesker på hverken hudfarve eller religion. Men det kan simpelthen ikke være rigtigt, hvis der fremover ikke kan synges efter højskolesangbogen (herunder nr. 162) på CBS.”

Skrevet til korstævne i 1924

Digtet ”Den danske sang er en ung blond pige” blev skrevet i 1924 af forfatteren Kai Hofmann (1874-1949) til Dansk Korforenings 4. nationale sangstævne i København. Den fungerede som prolog til stævnet, men året efter kontaktede forfatteren Carl Nielsen, som i 1926 satte melodi til sangen, der er i dag en af Højskolesangbogens mest populære sange.

Se Danmarks Radios pigekor synge ”Den danske sang er en ung blond pige” her:

Læs artikel af Det Kongelige Bibliotek om historien bag Den danske sang er en ung blond pige.

Her er teksten til Den danske sang:

Den Danske Sang
Den danske sang er en ung, blond pige,
hun går og nynner i Danmarks hus,
hun er et barn af det havblå rige,
hvor bøge lytter til bølgers brus.
Den danske sang, når den dybest klinger,
har klang af klokke, af sværd og skjold;
imod os bruser på brede vinger
en sagatone fra hedenold.

Al Sjællands ynde og Jyllands vælde,
de tvende klange af blidt og hårdt,
skal sangen rumme for ret at melde
om, hvad der inderst er os og vort.
Og tider skifter, og sæder mildnes,
men kunst og kamp kræver stadig stål:
det alterbål, hvor vor sjæl skal ildnes,
det fl ammer hedest i Bjarkemål.

Så syng da, Danmark, lad hjærtet tale!
thi hjærtesproget er vers og sang,
og lære kan vi af nattergale,
af lærken over den grønne vang.
Og blæsten suser sin vilde vise,
og stranden drøner sit højtidskvad;
fra hedens lyng som fra stadens fl ise
skal sangen løfte sig ung og glad.