Hundrede dage er gået siden det svenske valg og det eneste, som Andreas Norlén kan sige, er, at der kommer en løsning i morgen. Da vil han som formand for Riksdagen på et pressemøde forklare, hvad der nu skal ske. Reelt nærmer Sverige nyvalg i utide – noget landet ikke har oplevet i 60 år
To gange har Riksdagen stemt om en statsministerkandidat, men ingen af dem kunne samle et flertal bag sig. Socialdemokraten Stefan Löfven, der er fungerende statsminister, fik hele den borgerlige blok imod sig. Ulf Kristersson fra de konservative Moderaterne blev svigtet af de to små liberale partier, der ellers var en del af den såkaldte borgerlige alliance.
I princippet kan Andreas Norlén to gange mere stille en statsministerkandidat til afstemning. Får ingen af dem et flertal bag sig, skal han efter valgloven udskrive nyvalg. Han kan også direkte udskrive valg, hvis hans samtaler med de enkelte partiledere ikke føre til nye muligheder.
”Hvis partierne vælger et nyvalg fremfor at skabe en regering, skal jeg ikke stå i vejen for det,” siger Andreas Norlén.
Fremgang for borgerlige
Hverken meningsmålinger eller eksperter forventer store ændringer, hvis det kommer til nyvalg i utide. Men selv små ændringer kan åbne for nye muligheder siger den svenske professor i statskundskab, Mikael Gilljam. Han har regnet sig frem til fem realistiske bud på, hvad der sker efter et nyvalg. Øverst på hans liste er en fremgang til den borgerlige fløj og muligheden for en konservativ regering med støtte fra Sverigedemokraterne. Mindre sandsynligt er en fremgang for den rød-grønne blok og dermed en ny regering ledet af socialdemokraterne.
Længere nede på hans liste er, at et af de mindste partier forsvinder ud af Riksdagen, fordi de ikke klare spærregrænsen på fire procent. Begge læner sig op ad socialdemokraterne, og deres undergang vil så styrke den borgerlige fløj. Endelig er hans joker en fem procents fremgang til de tre partier til højre, Kristendemokraterne (KD) og Moderaterne (M) samt Sverigedemokraterne, hvilket kan give en helt ny kurs i svensk politik.
Hvor presset de rød-grønne er, kan man måle på, hvor skinger socialdemokraten Stefan Löfven er. Den rød-grønne regering med ham i spidsen har undervejs da også lidt et ekstra nederlag, da oppositionen stemte en borgerlig finanslov igennem. Loven giver skattelettelser og afliver en række politiske tiltag, som især Miljøpartiet har fået igennem for deres støtte til Löfven.
Det har fået Löfven op i det røde felt. Den politiske aftale mellem KD og M har han kaldt noget, der er kradset ned på en serviet. Og finansloven er efter hans mening uigennemtænkt og asocial.