Covid-19: Tyskerne frygter at 2021 bliver værre end 2020

0
1475
Tidligere på ugen blev en ny variant af coronavirus påvist hos 35 patienter på dette hospital i Garmich-Partenkirchen. Foto: Angelika Warmuth/picture-alliance/dpa/AP Images

Tysklands mest kendte og respekterede virolog Christian Dorsten frygter en sommer med mere end 100.000 nye smittede hver dag. Og tyskerne begynder at dele hans frygt

Dr. Christian Dorsten er et af de få mennesker, der ligefrem lægger navn til et nyt ord. Ordet drösten – der minder om trösten som i at trøste – bruges af hurtige journalister og af folk på de sociale medier i stor stil. Og betydningen udlægges typisk som ’at trøste gennem at udbrede fakta’.

Men et interview med ham i dag i bladet Spiegel har mere skabt frygt end trøst. Med mere smitsomme varianter og et langsommeligt EU-program for vacciner frygter han for foråret og sommeren. I et andet interview, der også blev givet i anledning af et års dagen for pandemien i Tyskland, taler han om en femdobling af antallet syge.

”Så har vi ikke længere daglige tal på 20.000 eller 30.000, men i værste fald på 100.000,” siger han til Spiegel.

Og det er ikke kun selve sygdommen, men i høj grad også de politiske reaktioner, han er bange for. For han forestiller sig, at så snart de gamle og andre i risikogrupperne er vaccineret, så ryger opbakningen til restriktionerne. En opbakning, der i forvejen står på vaklende ben i Tyskland.

Tysklaand rundede forleden 50.000 coronadødsfald. Her ses kister med coronadøde i et krematorium i Meissen. Foto: REUTERS / Fabrizio Bensch

”Så vil der opstå et voldsomt økonomisk, samfundsmæssigt og politisk tryk – og måske også et juridisk tryk – for at ophæve restriktionerne,” advarer han. Med det sidste referer han til, at mange af de restriktioner, som de seksten forbundslande har indført, ofte er på kant med landets epidemilov og andre love.

Tyskland har oplevet mere end 2 millioner smittede og godt 50.000 døde – det sidste er omregnet halvanden gange så slemt som de danske tal. Og i håndteringen ser man klart forskellen på nord og syd for Flensborg. Tyskerne kæmper med forældede systemer – nogle gange kommer beskeden om nye smittede i et område via en fax – og stor smitte blandt både migranter og landets egne fattige.

Netop situationen for de fattige, der er nødt til at tage mere udsatte jobs, bekymrer Christian Drosten. Både fordi smitten breder sig og fordi deres situation virker urimelig i et rigt land som Tyskland.

86-årige Richard Kilian fra Wiesbaden-Schierstein får en dosis Pfizer/BioNTech-vaccine. Foto: Arne Dedert/Pool via REUTERS

Håber på sprøjten

Og tyskerne selv er begyndt at dele bekymringerne. En meningsmåling fra tidligere på måneden viser, at de ellers vaccineskeptiske tyskere nu håber på redning gennem en sprøjte. 75 procent siger nu, at de formodentlig eller helt sikkert vil vælge at lade sig vacciner.

Antallet af skeptikere er på blot to måneder faldet med en tredjedel. Omvendt er gruppen af dem, der er helt sikre på vaccinen – og på at de selv vil tage den – nu for første gang klart over 50 procent.

Kilder: Spiegel, WA, Merkur, de.statista.com