Iskold spand vand i hovedet på minkavlerne: “I får ingen penge før slutningen af februar”

0
1231
Minkavlerne fik fredag den 6. november et brev fra Fødevarestyrelsen, hvor det fremgik, at alle mink i Danmark skulle aflives. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fødevarestyrelsen meddelte onsdag aften minkavlerne, at de først får udbetalt tempobonus og erstatning fra slutningen af februar. “Et kæmpe svigt,” siger minkavlernes formand til BT

De seneste måneder har været hjerteskærende hårde for de danske minkavlere, og nu får avlerne smidt endnu en spand iskoldt vand i hovedet af regeringen og myndighederne.

I følge BT meddelte Fødevarestyrelsen onsdag på et videomøde med Danske Minkavlere, at de først kan se frem til at få erstatning i ‘slutningen af februar’.

“Det er dårlige undskyldninger og nøl, som gør, at minkavlerne ikke har fået penge for de mink, de slog ihjel for over to måneder siden. Det er et kæmpe svigt af regeringen,” siger minkavlernes formand, Tage Pedersen, til BT.

Minkavlerne fik 4. november besked af regeringen på at slå alle deres 15 millioner mink ihjel. Beslutningen viste sig siden at være truffet på et ulovligt grundlag, men minkavlerne har hverken fået erstatning eller fået udbetalt den tempobonus, som de blev lovet, hvis de aflivede minkene indenfor en bestemt frist.

“Mangler bekendtgørelse”

Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby har opfordret regeringen til omgående at iværksætte en aconto betaling til minkavlerne. Men Fødevarestyrelsen siger til BT, at der mangler et regelgrundlag og en bekendtgørelse, før der kan udbetales tempobonus og forskud på erstatningen.

Den forklaring giver minkavlernes formand dog ikke meget for:

“Det er intet til hinder for, at de kan udbetale den tempobonus, vi blev lovet tilbage i november. Det kræver en bekendtgørelse, som regeringen har haft måneder til at få på plads. Det er ikke andet end dårlige undskyldninger,” siger Tage Pedersen til BT.

Sidder i saksen

Formanden forklarer, at minkavlerne lige nu sidder i saksen økonomisk. De har ingen indtjening og ingen erstatning, men de kan ikke få dagpenge, fordi de på papiret ikke er arbejdsløse, når de stadig har et aktivt cvr-nummer.

Som ditOverblik har skrevet flere gange, er forhandlingerne om minkerstatningen blevet forsinket af, at opgaven er gået skift mellem flere ministre på grund af sygdom og barsel. Samtidig har regeringen begrundet forsinkelserne med, at EU-Kommissionen skulle høres for at undgå, at en erstatnings-aftale viser sig at være i strid med EU-retten.

“Ring til Gurli Gris”

Nu skulle forhandlingerne dog være i gang igen, men det er tilsyneladende kun en snæver kreds af partier, der deltager i forhandlingerne. DFs erhvervsordfører Hans Kristian Skibby fortalte for nylig til ditoverblik, at DF ikke har været indkaldt til møder siden november, og Skibby er stadig ikke blevet indbudt til et møde. Som han skriver på Twitter:

”Info til Ritzau, DR, Berlingske og TV2 mv. I har alle ringet og sagt I nu hører, at vi er på vej med en minkaftale.  Nej DF har ikke været inviteret til forhandling siden 19 november sidste år. Ring til Gurli Gris, hun ved sikkert mere om regeringens forhandlinger”.