Covid-19: Heksejagt på dem der ikke er blevet vaccineret

0
1426
En østrigsk politibetjent tjekker en chaufførs vaccinationsattest på en smartphone under en trafikkontrol i Graz mandag. Som det første EU-land har Østrig fra i dag indført en lockdown for uvaccinerede. Uvaccinerede personer i Østrig må kun forlade deres hjem af meget specifikke årsager. Foto: ERWIN SCHERIAU / APA / AFP) / Østrig UD

Østrig indførte som det første land i dag restriktioner kun rettet mod dem der ikke er blevet vaccineret. Men da også vaccinerede kan sprede smitte stiger modviljen mod denne forskelsbehandling

Med 40 døde og næsten 12000 nye, kendte tilfælde af Covid-19 indenfor det seneste døgn er Østrig mere end dobbelt så hårdt ramt som Danmark. Og næsten tre gange så mange smittede per million indbyggere end nabolandet Tyskland. Her overvejer man også at indføre restriktioner igen, men stadig flere vender sig væk fra ensidigt at lade det gå ud over dem, der vælger ikke at blive vaccineret.

I Tyskland har seks af de seksten forbundslande samlet tal for, hvem der bliver smittet af hvem. Og egentlig bør tallene give alle dem, der har valgt ikke at blive vaccineret, noget at tænke over. Samlet viser tallene, at ikke-vaccinerede i langt højere grad end de vaccinerede risikerer at smitte andre. Men der er meget store regionale forskelle og det får de klogeste hoveder indenfor Covid-19 forskning til at advare mod ensidigt at fokusere.

Hvis man tager tallene fra Hamburg, så er der tyve gange større risiko for at blive smittet af en ikke-vaccineret person sammenlignet med risikoen for at blive smittet af en vaccineret person. Men det samme tal falder til ti, hvis man tager til Bayern. Og i Thüringen i det tidligere Østtyskland er tallet blot tre.

Folk står i kø for at få en vaccination mod Covid-19 på “Impfbus” i Salzburg. Østrig har fra den 15. november indført en lockdown for personer, der ikke var vaccineret mod Covid-19. Foto af BARBARA GINDL / APA / AFP) / Østrig UD

Sludder

Derfor er der mange eksperter, der vender sig mod politikernes smarte bemærkninger, der giver de ikke-vaccinerede hele skylden for den nyeste bølge af sygdommen. Både i Østrig og Tyskland taler politikerne om en ’Pandemie der Ungeimpften’ – altså en pandemi, der både skyldes og som rammer de ikke-vaccinerede.

Tysklands førende forsker på dette felt, professor Christian Drosten fra Charité hospitalet i Berlin, kalder det for noget sludder. Til avisen Zeit siger han:

„Vi har ikke en epidemi for og af ikke-vaccinerede. Vi har en pandemi, hvor alle bidrager. Også de vaccinerede, selvom de smitter noget mindre.”

Den nye bølge – og især de diskriminerende restriktioner – har fået flere til at acceptere et skud med vaccinen. Men de fleste er folk, der allerede har fået første og ofte også anden injektion. I Østrig kommer der typisk op mod 10.000 ikke-vaccinerede daglige med ærmet smøget op. Men det er færre end det antal nysmittede, som landet har.

Kilder: Zeit, Bild, ARD, Krone