Corona-hjælp: DF vil have solidaritetsfond for kulturlivet

0
1508
Fredericia Teater indgav mandag konkursbegæring. Det sker, efter at teatret har været nødt til at aflyse mange forestillinger på grund af coronavirus. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti vil komme den hårdt pressede kulturbranche til undsætning med en milliardstor solidaritetsfond. Desuden vil DF lempe dagpengereglerne for skuespillere og artister mv. og hjælpe de kulturarbejdere, der står udenfor en a-kasse

Aflysninger på stribe har sendt den danske kulturverden ud i frit fald som følge af coronavirussen. Formanden for Dansk Skuespillerforbund Benjamin Boe Rasmussen siger til netmediet Kulturmonitor.dk, at “det måske kun er 20 ud af 2300 medlemmer”, som ikke bliver berørt at coronakrisen. Samtidig er tæppet revet fuldstændig væk under mange kulturinstitutioner. Mandag måtte det populære musicalteater Fredericia Teater eksempelvis smide håndklædet i ringen og indgive konkursbegæring.

Det får nu Dansk Folkeparti til at lancere et forslag om en helt særlig hjælp til kulturlivet. DF vil have oprettet en ”solidaritetsfond”, der kan støtte kulturinstitutioner, som har mistet deres indtægtsgrundlag på grund af coronakrisen. Desuden foreslår DF, at dagpengereglerne skal lempes for kulturarbejdere, ligesom der skal findes en løsning, så kunstnere og kulturarbejdere, der ikke er medlem af en a-kasse, kan få hjælp.

“Nu har regeringen fremlagt forskellige initiativer, men det er klart, at der er en stor risiko for, at nogle erhverv falder ned mellem to stole og ikke kan opfylde de krav, som regeringen stiller. Derfor er der brug for det, vi kalder en “solidaritetsfond”, der giver et sikkerhedsnet under de ting, som af en eller anden årsag ikke er omfattet af regeringens forslag,” siger DFs gruppeformand Peter Skaarup til Kulturmonitor.dk.

Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti.

Milliardbeløb i solidaritetsfond

Præcis hvor mange penge, der skal skydes i solidaritetsfonden, vil Skaarup endnu ikke give et bud på:

”Vi har ikke et præcist tal på nuværende tidspunkt, men det skal i hvert fald være et milliardbeløb for at kunne supplere de initiativer, som regeringen kommer med,” siger han.

Peter Skaarup siger til Kulturmonitor, at det er afgørende at yde hjælp til kulturlivet nu:

“Kultur er en del af vores samlingskraft, og der er noget, der forlader os, hvis ikke vi har noget kunst og kultur. Så hvis vi skal have et Danmark i balance og et sted, hvor det er attraktivt at bosætte sig, så er det vigtigt, at vi har kultur over hele landet,” siger han.

“Kultur er en del af vores samlingskraft, og der er noget, der forlader os, hvis ikke vi har noget kunst og kultur”

Peter Skaarup, DFs gruppeformand, til Kulturmonitor

“Demotiverende møde med minister”

Dansk Skuespiller Forbund holdt tirsdag et skype-møde med kulturminister Joy Mogensen (S), hvor forbundet slog til lyd for en krisepakke målrettet kulturlivet, herunder en lempelse af dagpengereglerne. Men forbundsformand Benjamin Boe Rasmussen siger til Kulturmonitor, at mødet var ”demotiverende”. Ministeren var handlingslammet, mener skuespillerformanden.

Læs mere i Kulturmonitor her