Forholdet til USA er på frysepunktet efter at præsident Trump kaldte corona virus for ’den kinesiske virus’. Samtidig udviser den kinesiske regering journalister fra de tre vigtigste amerikanske aviser
Corona virus har ramt den amerikanske økonomi langt, langt hårdere end de sidste to års handelskrig med kineserne. Så da den amerikanske præsident Donald Trump i denne uge skrev om en af hjælpepakkerne til amerikansk industri – denne gang til flyindustrien – var han måske mindre diplomatisk end ellers. I sit tweet om sagen kaldte han den pandemiske sygdom for den kinesiske virus.
Tidligere har han bare kaldt det for den fremmede virus, men nu var adressen klar. Det samme var vreden i Beijing, hvor en talsmand fra udenrigsministeriet mente, at Trumps tweet ikke bare var forkert. I samme sprogbrug som under Mao sagde talsmanden Geng Shuang videre:
”Vi er meget vrede og stærkt imod det. USA skulle angre sin fejl og stoppe disse grundløse angreb på Kina.”
“USA skulle angre sin fejl og stoppe disse grundløse angreb på Kina”
Kinesisk talsmand
Faktisk mener både regimet i Beijing og mange almindelige kinesere, at det slet ikke er sikkert, at sygdommen stammer fra Wuhan eller fra Kina i det hele taget. Det kunne lyde som et forsøg på at tage prisen for den mest langt ude konspirationsteori, men kinesiske talsmænd gentager påstanden igen og igen uden at blinke. Og den amerikanske udenrigsminister har måttet bede kinesiske topdiplomater om ikke længere at sprede historier om, at det amerikanske militær har været med til at sprede corona virus.
Journalister smidt ud
Samtidig med striden om sygdommens ophav har styret slået hårdt ned på den del af den nationale presse, der har tilladt sig at bringe kritiske bemærkninger om håndtering af corona virus i Wuhan og resten af Kina. I samme omgang har regimet udvist næsten alle amerikanske journalister fra de førende aviser New York Times, Wall Street Journal og Washington Post. Journalisterne har fået ti dage til at forlade Folkerepublikken.
Det er især avisernes dækning af netop den kinesiske virus, der har vakt vrede i Beijing. Det særlige ved udvisningen er, at journalisterne heller ikke kan få lov til at arbejde i de halvvejs selvstændige områder Macau og Hong Kong. Det ses af mange som at regimet i Beijing øger sin kontrol med de to tidligere kolonier.
Kineserne har tidligere udvist journalister fra den engelsksprogede del af tv-netværket Al Jazeera. Også journalister fra britiske Guardian er blevet smidt ud.
Læs også: Kina-ekspert: Derfor begyndte corona-udbruddet i Kina