Comeback for Trump

0
2180
Præsident Donald Trump under valgmøde søndag i New Hampshire. Foto: MANDEL NGAN / AFP

Den amerikanske præsidentvalgkamp er pludselig blevet spændende igen. Efter at have været bagud i alle meningsmålinger vinder Donald Trump igen ind på sin udfordrer, Joe Biden

Trumps fremskridt er små, men de sker især i de afgørende svingstater. Staterne Ohio, Florida og North Carolina ser lige nu ud til at foretrække den siddende præsident. Blandt de afgørende svingstater er det lige nu kun Pennsylvania, der hælder til Joe Biden – der i øvrigt er født i byen Scranton i Pennsylvania.

Kan Trump holde fast, har han pludselig en chance for genvalg. Og den overraskelse skyldes to forhold – dels usikkerhed om økonomien under Biden, dels hans synlige mangel på energi. Det sidste hæmmer ham under valgkampen sammenlignet med Donald Trump, der giver den som Duracell-kanin.

Og det svækker troen på ham som præsident, for mange amerikanske vælgere forventer, at Joe Biden efter kort tid i Det Hvide Hus vil overlade pladsen til sin vicepræsident Kamala Harris. Hun er ikke en kantet type og de fleste synes nogenlunde om hende. Men vælgerne ved ikke meget om hende og hele udsigten til at vælge en præsident for så at få en reserve vækker modstand hos mange.

Også de mange historier om hans eneste overlevende søn, Hunter Biden, begynder at svække begejstringen for den demokratiske udfordrer. Men her viser meningsmålingerne, at nok er det skidt for ham, men samlet finder vælgerne at republikanerne og især Donald Trump ikke har noget at lade ham høre.

Den demokratiske vicepræsidentkandiat Kamala Harris taler til tilhængere på et valgmøde i Detroit, Michigan. Foto: JEFF KOWALSKY / AFP

It’s the economy

Det helt afgørende er dog økonomien. Signalerne fra Biden gør mange urolige – for han vil hæve skatterne og er imod den traditionelle olieindustri, der skaber mange gode arbejdspladser. Og hans ideer om at investere gigantsummer i grøn omstilling virker som malplaceret i en tid, hvor den kinesiske virus – som Donald Trump kalder den – stadig hærger både liv og økonomi.

Et af de få medier, der åbent støtter den siddende præsident, er avisen New York Post. Dens leder i dag fremhæver, at Trump var god til at lade økonomien vokse og at han vil være den bedste af de to til at gentage succesen. Et par tal fra avisens leder:

  • Inden corona krisen for alvor slog til, var arbejdsløsheden på 3,5 procent – det laveste i et halvt århundrede
  • Fremgangen hjalp også dem, der ellers altid står lavest i samfundet – såkaldte African Americans så deres arbejdsløshed falde til 6,8 procent – det laveste siden tiden før energikrisen i 1973
  • Også langtidsarbejdsløse fik en chance – i sytten af de måneder, hvor Donald Trump var præsident, var der mindst en million flere jobannoncer end der var arbejdsløse
  • Lønningerne steg for første gang i ti år med mere end tre procent fra år til år.
  • Samtidig blev forskellen mindre på fattig og rig – forskellen svandt mere end ti procent over de seneste tre år

Avisen New York Post fremhæver, at Trumps relative succes skyldes hans vilje til at lade markedet råde. Omvendt ser avisen hans udfordrer som afhængig af den yderste venstrefløj med hvad amerikanerne ser som rene socialistiske ideer. Alt sammen nok til at avisen støtter en mand, der klart ikke er særlig populær hjemme i New York.

Ved valget i 2016 var der kun 20 amerikanske aviser, der valgte at støtte Trump i den sidste afgørende tid af valgkampen. I denne valgkamp har kun en håndfuld valgt hans side. New York Post er den mest kendte af dem – og var imod Trump ved sidste valg.

Kilder: Rasmussen Reports, New York Times, New York Post, NBC