Bus med jødiske børn overfaldet

0
2248
Mændene slår på ruden, giver fuckfinger og laver nazihilsen til de jødiske passagerer. Billedet er et screenshot fra en Youtube-video, som en af passagererne har lagt op.

Egentlig var de kommet for at danse og dele mad ud i anledning af den jødiske fest Hanukkah. Men på Oxford Street i London blev bussen omringet af vrede og truende mænd

Mændene truede folkene på bussen og slog på bussen med deres sko – et klassisk mellemøstligt udtryk for foragt og had. Bussen, hvor der også var en del børn om bord, forsøgte at komme væk. Inden det lykkedes, spyttede mændene efter den og slog på ruderne.

Sagen, der efterforskes som en hadforbrydelse af britisk politi, har ikke fået meget opmærksomhed i de gamle medier i Storbritannien. Det gør den til gengæld i de israelske aviser, der ser overfaldet som antisemitisme. Og flere jødiske organisationer i Storbritannien har protesteret over, hvad de ser som et angreb på jøders ret til at højtideligholde deres religiøse fester.

Angrebet får også megen opmærksomhed på de sociale medier, hvor en række billeder og videoer fra overfaldet bliver delt. Man ser mænd, der slår på bussen med deres sko og opfører sig truende. En mand rejser højre arm i nazi-hilsen, mens gruppen råber pro-palæstinensiske slogans.

Se youtube-indslag fra angrebet her:

Episoden er blot den seneste i en bølge af antisemitiske hændelser i Storbritannien. Første halvår af 2021 noterede Community Security Trust, der overvåger antisemitisme på britisk jord, et rekordhøjt antal overfald og tilfælde af trusler og chikaner. Med 1308 episoder på seks måneder er niveauet det højeste, siden gruppen startede sit arbejde tilbage i firserne. I den samme periode i 2020 var der 875 episoder.

Den jødiske fest Hanukkah varer en uge og falder altid tæt på den kristne jul. Jøderne fejrer, at en lille gruppe jøder generobrede det besatte tempel i Jerusalem. I templet skulle der altid brænde lys, men gruppen havde kun olie til en enkelt dag, og det tog otte dage at udvinde ny olie.

Kilder: Haaretz, Jerusalem Post, AP, Daily Mirror