“Det manglede da bare”: Nu skal folketingsmedlemmer vise lægeerklæring ved sygeorlov

0
1731
Folketingssalen. Foto: Christoffer Regild

Folketingets partier er blevet enige om at ændre reglerne, så politikerne på Christiansborg skal fremvise en lægeerklæring, hvis de skal sygemeldes med løn på ubestemt tid

“Det manglede da bare!”.

Sådan skriver Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup på Twitter, og det kan mange danskere sikkert erklære sig enig i.

Skaarups bemærkning handler nemlig om, at folketingsmedlemmer ikke længere skal kunne sygemelde sig på ubestemt tid med løn, uden at de skal fremvise en lægeerklæring.
Hidtil er der ikke blevet stillet nogen krav om dokumentation ved sygemeldinger, men nu er partierne blevet enige om, at reglerne skal ændres.

Det er Udvalget for Forretningsordenen, der pr. 1. december har vedtaget nye retningslinjer. Nu hedder det, at medlemmer “skal dokumentere deres sygdom, når de anmoder Folketingets formand om sygeorlov, så Folketinget kan indkalde en stedfortræder”. Samtidig “henstilles til”, at folketingsmedlemmer undlader at deltage i interviews, politiske debatter og lignende, når de er på orlov.

”Vi har som udgangspunkt ingen grund til at betvivle, at medlemmer er syge, når de anmoder om at få sygeorlov. Men vi synes, det giver mening at indføre retningslinjer, der minder om dem, som gælder bredt på arbejdsmarkedet. Også selv om man ikke kan sammenligne hvervet som folketingsmedlem med en ansat, der er underlagt en arbejdsgiver”, siger Folketingets formand Henrik Dam Kristensen til Folketinget hjemmeside.

Naser Khader på sygeorlov efter kritiske artikler

Senest vakte det opsigt, da Naser Khader, som tidligere var medlem af De Konservative, gik på sygeorlov på ubestemt tid med stress efter at beretninger om, at han havde sendt trusler til flere debattører. Det fik mange til at stille spørgsmålstegn ved, om han reelt var syg eller om det var for at undgå at svare på kritiske spørgsmål i sagen.

Dansk Folkeparti har flere gange slået til lyd for, at folketingsmedlemmer skal leve op til samme regler for orlov og sygdom som almindelige danskere. Peter Skaarup kommenterer på den baggrunden dagens beslutning sådan her på Twitter:

“Dansk Folkeparti støtter ubetinget, at langtidssygemeldte folketingsmedlemmer afleverer en sygemelding til Folketinget’s formand. Det er helt på linje med det, alle andre danskere i almindelige jobfunktioner skal gøre! Det manglede da bare,” skriver han.