Morten Messerschmidt: “Selvfølgelig er vores formandsmodel mulig”

0
2023
Morten Messerschmidt og Peter Kofod på DFs seneste årsmøde i Herning. Foto: Carsten Lundager

Morten Messerschmidt afviser, at Dansk Folkepartis vedtægter står i vejen for, at han og Peter Kofod kan gå efter formandskabet. Planen er, at Peter Kofod som kronprins skal overtage formandsposten, hvis Meld & Feld-sagen tvinger Messerschmidt til at trække sig. Det vil være helt efter bogen, mener Messerschmidt

Står vedtægterne i Dansk Folkeparti i vejen for det fælles kandidatur, som Morten Messerschmidt og Peter Kofod lancerede i weekenden, da de i et stort interview i Berlingske fortalte, at de “stiller op som et hold”, når der skal vælges ny formand på det ekstraordinære årsmøde den 23. januar 2022?

Planen lyder på, at Morten Messerschmidt skal vælges som formand med Peter Kofod i en rolle som partiets nummer to. Dermed vil de tage højde for den situation, som kan opstå, hvis Morten Messerschmidt ender med en dom i landsretten i Meld & Feld-sagen, som umuliggør, at han kan fortsætte som formand. Sker det, skal Peter Kofod være den naturlige afløser, lyder forslaget.

”Der er nogen, som – berettiget eller uberettiget – sår tvivl om mine fremtidige muligheder. Den bekymring vil jeg gerne komme i møde ved at sige, at skulle der ske et eller andet i forbindelse med sagen, har jeg allerede nu gjort klart, hvem der bliver formand. Arvefølgen er sikret, ligesom den var under Pia Kjærsgaard. Jeg håber, det vil give stabilitet og tryghed,” sagde Morten Messerschmidt søndag til Berlingske.

Læs også: Morten Messerschmidt og Peter Kofod melder ud: Vil være formand og næstformand for DF

Siden er den model imidlertid blevet afvist fra flere sider med henvisning til Dansk Folkepartis vedtægter. Ifølge vedtægterne er det nemlig ikke årsmødet, der vælger den politiske næstformand. Han/hun skal vælges blandt folketingsgruppens medlemmer. Samtidig er det den politiske næstformand, der skal tage over, hvis formanden stopper pludseligt.

”Man kan sige, vores vedtægter er ret klare, og det er, at årsmødet vælger formanden og folketingsgruppen vælger – blandt sine medlemmer – en politisk næstformand. Og hvis formanden så får forfald på et tidspunkt, så er det den politiske næstformand, der tager over,” sagde den afgående formand Kristian Thulesen Dahl tidligere på ugen til DR.

”Og når Peter Kofod ikke er medlem af vores folketingsgruppe, så kan han i sagens natur ikke være politisk næstformand,” fortsatte han.

Morten Messerschmidt sammenligner med forløbet i 2012, hvor Pia Kjærsgaard trådte tilbage som partiformand. Hun offentliggjorde sin beslutning på sommergruppemødet og anbefalede Kristian Thulesen Dahl som sin afløser. Han blev valgt som formand på det efterfølgende årsmøde i september. Arkivfoto: Carsten Lundager

Messerschmidt: Samme model som i 2012

Men Morten Messerschmidt afviser, at modellen, som han og Peter Kofod foreslår, ikke kan lade sig gøre. I et opslag på Facebook, skriver han:

“Lad mig slå fast med det samme. Den model, som Peter Kofod og jeg har foreslået som formandskab for Dansk Folkeparti, er selvfølgelig mulig,” skriver han og fortsætter:

”Da Pia Kjærsgaard trådte tilbage som partiformand i 2012, pegede hun på Kristian Thulesen Dahl som sin arvtager. Han var ikke politisk næstformand, men fungerede alligevel som kronprins, indtil han formelt blev valgt på årsmødet. Samme model har Peter Kofod og jeg foreslået, mens vi lægger op til, at der til september skal ske ændringer af vedtægterne”.

Vedtægtsændringerne skal styrke kontakten mellem Christiansborg og DFs bagland samt Europaparlamentet (EP):

”Dels skal vi have baglandet langt mere inddraget i partiets øverste ledelse ved, at hver storkredse vælger et hovedbestyrelsesmedlem direkte. Og dels skal vi have inddraget gruppeformanden i EP – pt. Peter Kofod – meget mere i arbejdet på Christiansborg ved, at han gøres til naturligt medlem af gruppen. Dermed kan han også vælges som politisk næstformand,” skriver Morten Messerschmidt.

“Indtil da bygger vi på den praksis, Pia indstiftede, hvor man som fratrædende formand naturligvis kan udpege en politisk leder i en mellemperiode. Og vi gør det endda så åbent og ærligt, at vi forelægger det for det ekstraordinære årsmøde i januar,” fortsætter han.

”Støjberg ville være en fantastisk gevinst”

Messerschmidt sagde i sidste uge i TV2 News-programmet Lippert, at han ikke vil gå efter formandsposten, hvis Inger Støjberg vælger at stille op. Det synspunkt står DF-næstformanden ved, selv om han nu officielt er formandskandidat.

”Nu venter vi spændt på, hvad Inger Støjberg siger. Hun vil være en fantastisk gevinst. Også som formand,” skriver Morten Messerschmidt på Facebook.

Han minder dog om, at den situation også vil kræve en dispensation fra vedtægterne. Ifølge disse kan man nemlig først opnå valgbarhed til Dansk Folkepartis organer efter fire måneders medlemskab, og Inger Støjberg er som bekendt ikke medlem af Dansk Folkeparti endnu. Hun vil derfor ikke kunne opfylde fire måneders-kravet, hvis hun melder sig ind i DF og vil stille op som formand på det ekstraordinære årsmøde 23. januar.

”Skulle det ske, håber jeg godt nok ikke, at der er nogen, der problematiserer, at vi så også skal give hende dispensation fra vedtægterne. Det ville da være en skam,” skriver Morten Messerschmidt.

Læs også: Morten Messerschmidt og Peter Kofod melder ud: Vil være formand og næstformand for DF