Brutalt mord ved julemarked: De tyske medier skriver ikke om gerningsmændenes baggrund

0
4208
Foto fra julemarkedet i Augsburg.

”Han kom som en redningsmand og gik som en engel.” Sådan mindedes 150 brandmænd i den bayerske by Augsburg søndag en kollega, der blev tævet ihjel på byens julemarked fredag

Efter en række terroranslag ved landets julemarkeder er sikkerheden ved dem blevet forstærket. Men det hjalp ikke en brandmand fra byen Augsburg, der fredag var taget til julemarkedet sammen med sin kone og et vennepar. Her bad han en gruppe unge vrede mænd om at dæmpe sig – de svarede igen med at tæve de to mænd – den ene til døde.

I tyske medier, hvor man helst ikke nævner efternavne på ofre, omtales han som Roland S. og han blev 49 år. Mens de tyske medier skriver meget om ham og hans lille familie og kollegernes sorg, bliver gerningsmændene typisk bare omtalt som tyskere på omkring 17 år. Man skal til tabloidavisen Bild eller til aviserne i nabolandet Østrig for at finde ud af mere om sagen.

Anden generation

Søndag aften havde tysk politi fået fat på seks af de syv unge mænd, der menes at have været med til at myrde den 49-årige tysker. Sagen har fået stor politisk bevågenhed, netop fordi frygten for terror ved julemarkeder er stor – og fordi volden var så brutal. Politiet i Bayern satte med det samme 20 mand af til kun at arbejde med sagen i Augsburg, der er en by med 300.000 indbyggere nordvest for München.

Med hjælp fra videoovervågning kunne de hurtigt finde frem til den, der førte an i overfaldet. Den unge mand har ganske vist tysk statsborgerskab, som de fleste tyske medier skriver. Men han har også statsborgerskab fra Tyrkiet og Libanon i lighed med andre i banden.

Den tyske indenrigsminister Horst Seehofer, der selv er en ledende politiker i fristaten Bayerns særlige CSU-parti, har fordømt drabet på Roland S. i skarpe vendinger. Men det er ingenting i sammenligning med vreden på de sociale medier. Og netop fordi de gamle tyske medier er tilbageholdende med at omtale bødlerne i sagen som anden generations indvandrere, så er vreden så meget større på de sociale medier.