Martin H: Snyd med kinesiske kokke er kun toppen af isbjerget

0
1758
Arkivfoto

Kinesiske restauratører mistænkes for massiv løndumping og snyd med de danske udlændingeregler. DFs tidligere udlændingeordfører forudser endnu flere sager med snyd, hvis flertallet i Folketinget åbner op for mere udlandsk arbejdskraft 

Timelønninger på 20-25 kroner. Arbejdsdage på mere end 10 timer. To fridage om måneden. Ægtefæller, der må arbejde gratis som en del af kontrakten.

Sådan er virkeligheden for hundredevis af kinesiske kokke, som udnyttes på sushi- og kinarestauranter i Danmark. Det afslørede Fagbladet 3F mandag, og det har omgående udløst skarpe reaktioner fra Christiansborg. Her vil blandt andet Socialdemokratiet og SF have skærpet kontrollen med virksomheder, der henter udenlandsk arbejdskraft til Danmark.

“Vi skal have nedsat en taskforce bestående af de rette myndigheder, SIRI, Skattestyrelsen, politiet og Arbejdstilsynet, som kan tage ud og kontrollere det her ude på restauranterne, så vi kan lukke det her gabende hul i vores arbejdsmarked. Det skal vi gøre lige nu, og hvis der ikke findes penge til det, så må vi finde dem,” siger SFs arbejdsmarkedsordfører Karsten Hønge til Fagbladet 3F.

“Jo flere udlændinge, jo mere snyd”

Men det er ikke skærpet kontrol alene, der er brug for. Dansk Folkepartis tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen mener, at sagen understreger, at det vigtigste er at begrænse antallet af udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde. Derfor det også den helt forkerte vej at gå, når regeringen og dens støttepartier med den nye finanslovsaftale vil øge antallet af udlændinge, der kommer til Danmark, blandt andet ved at udvide den såkaldte positivliste over erhverv, hvor der mangler kvalificeret arbejdskraft.

”Sagen om de kinesiske kokke er en naturlig konsekvens af, at der er så mange udlændinge, der arbejder i Danmark. Jo flere der er, jo sværere bliver det at holde styr på dem. Derfor må vi også regne med, at der er flere, der vil snyde, hvis der kommer flere til Danmark,” siger Martin Henriksen.

Martin Henriksen på facebook:

Svindel med beløbsgrænse

I sagen om de kinesiske kokke har restauratører svindlet med den såkaldte beløbsgrænse, der ellers har til formål at begrænse løndumping. Beløbsgrænsen betyder, at personer fra ikke-EU-lande skal aflønnes med mindst 35.582 kroner om måneden for at få job i Danmark. Men ifølge Fagbladet og 3F omgås denne regel bl.a. ved, at de kinesiske kokke har deres koner med, der arbejder gratis, og ved at de betaler regninger på 100.000-300.000 kroner til firmaer, som formidler jobbet i Danmark.

”Det her er kun toppen af isbjerget, det er jeg sikker på. Der er 276.000 udlændinge, der arbejder i Danmark (opgørelse fra Finansministeriet for 3. kvartal 2018., red), og det siger selv, at med så mange mennesker, er det umuligt at føre en ordentlig kontrol. Jeg har såmænd tillid til, at dem, der står for kontrollen, gør deres arbejde godt, men det er jo fysisk umuligt at lave en grundig kontrol med så mange, og den udfordring vil blive endnu større, når der nu åbnes op for mere udenlandsk arbejdskraft. Kontrolindsatsen er kun effektiv, hvis man kan overskue, hvor mange der er i landet,” siger Martin Henriksen.

Brug for flere stramninger

I sidste valgperiode var Dansk Folkeparti initiativtager til flere stramninger, der begrænsede udlændinges adgang til det danske arbejdsmarked. Blandt andet blev greencard-ordningen for kvalificeret arbejdskraft afskaffet, og beløbsgrænsen blev hævet. Men der skal yderligere stramninger til, mener Martin Henriksen, som bl.a. vil have beløbsgrænsen hævet yderligere.

”Jo højere beløbsgrænse, jo sværere bliver det at hente fok til Danmark. Desværre er der et flertal i Folketinget, der vil give flere udlændinge adgang til det danske arbejdsmarked. Men disse partier må så forklare, om de vil betale prisen i form af mere løndumping, mere snyd og flere sproglige og kulturelle parallelsamfund i Danmark,” siger Martin Henriksen.