Minister griber ind: Mistænker Stram Kurs for fusk med vælgererklæringer

0
1378
Rasmus Paludan ankommer til valgfesten hos Stram Kurs på Christiansborg i København under Folketingsvalget. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Stram Kurs mistænkes for at bryde reglerne om indsamling af vælgererklæringer. Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har nu meldt partiet til Valgnævnet

Stram Kurs med partistifter Rasmus Paludan i spidsen risikerer at miste retten til at indsamle vælgererklæringer. Det kan blive den yderste konsekvens af det såkaldte gule kort, som social- og indenrigsminister Astrid Krag netop har givet til Stram Kurs.

Det gule kort er en mulighed i en ny lov, der skal forhindre snyd med vælgererklæringer. Det er første gang det bliver anvendt, og forklaringen er begrundet mistanke om, at Stram Kurs har brudt reglerne om bl.a. beskyttelse af persondata.

I første omgang skal sagen behandles i Valgnævnet at give et gult kort til partiet Stram Kurs. Ministeren har samtidig orienteret Folketinget om indstillingen til Valgnævnet. Det gule kort betyder, at Stram Kurs’ indsamling af vælgererklæringer bliver standset, mens sagen undersøges af Valgnævnet.

I en pressemeddelse giver Social- og indenrigsministeriet to begrundelser for det gule kort:

For det første har Stram Kurs bl.a. brugt e-mailadresser fra partiets indsamling af vælgererklæringer til folketingsvalget 2019 til partiets nuværende indsamling af vælgererklæringer til Europa-Parlamentsvalget 2024. Det har vælgerne ikke givet samtykke til, fordi partiet dengang ikke indsamlede vælgererklæringer til Europa-Parlamentsvalg. På partiets hjemmeside oplyses det kun, at partiet indsamler vælgererklæringer til folketingsvalg. Vælgerne giver altså tilsyneladende heller ikke samtykke vedrørende Europa-Parlamentsvalg, hvis de giver partiet deres e-mailadresse nu.

For det andet har Stram Kurs skrevet en række e-mailadresser ind i vælgererklæringssystemet flere gange. Mere end 9.000 af de ca. 40.000 e-mailadresser, som partiet i løbet af et døgn har skrevet ind i systemet til hver valgtype, er skrevet ind mere end én gang. Mere end 700 af dem er skrevet ind mindst fem gange. En enkelt hele 56 gange til både folketingsvalg og Europa-Parlamentsvalg.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag siger en kommentar::

”Vi skal tage vores demokrati og spillereglerne for valg meget alvorligt. Vi kan ikke have, at partier skyder genvej til stemmesedlen. Jeg ser nu frem til Valgnævnets arbejde og afgørelse, så sagen kan blive undersøgt til bunds og vurderet i forhold til loven.”

Paludan: Jeg er dybt chokeret

Partistifter Rasmus Paludan afviser, at partiet har overtrådt reglerne. Han kritiserer istedet ministeriet for smøleri. Til Berlingske siger han:

“Jeg er dybt chokeret, selv om jeg burde vide, hvad Astrid Krag er for én. I bund og grund må vi sige, at vi har prøvet at overholde reglerne til punkt og prikke. Men der var måneder, hvor Indenrigsministeriet smølede med vores godkendelse”.