Briterne overvejer at følge canadierne

0
2414
Premierminister Theresa May mødes med sin regering i dag for at drøfte næste skridt i forhold til EU. Foto: Jack Taylor/Pool via Reuters

Den britiske regering skal finde en ny Brexit-løsning, efter at de øvrige EU-lande har afvist briternes forhandlingsudspil. Flere britisek ministre ønsker en løsning a la Canada

Efter EU-27s klare nej til briternes forhandlingsudspil om Brexit mødes den britiske regering i dag for at finde en ny vej. Britiske medier fortæller, at en række ministre ønsker en slags canadisk løsning. Canada har en omfattende frihandelsaftale med USA og andre lande på kontinentet, men står ellers frit.

Anført af den britiske udenrigsminister Jeremy Hunt ønsker de en aftale, der repræsenterer et mere klart brud med EU. Han var selv tidligere imod at Storbritannien skulle forlade EU, men i lyset af de stadig mere vanskelige forhandlinger er han blevet fortaler for at Storbritannien skal gå sin egen vej. Skulle det lykkes for briterne at få en aftale som Canada, vil frihandlen være sikret uden at London behøver at følge EU i en lang række andre spørgsmål.

Den britiske avis Telegraph skriver, at et flertal af ministrene i regeringen ønsker en sådan aftale. Omvendt skal den britiske premierminister Theresa May trods sit nederlag under sidste uges topmøde i den østrigske by Salzburg stadig forsøge at finde en løsning, der bygger på hendes eget forslag. Det er især truslen om grænsebomme mellem republikken Irland og Nordirland, der skaber vanskeligheder, da det vil være et brud med de britiske aftaler med irerne.

Tømmermænd efter Salzburg

En række EU-ledere siger nu, at de i Salzburg bare sagde, hvad de har sagt hele tiden. Nemlig at Storbritannien skal sige ja til hele pakken og ikke kan vælge enkelte dele. Theresa Mays egen plan var et forsøg på at skabe et kompromis, men hun erkendte efter mødet i Østrig, at EU kun giver Storbritannien valget mellem to onder.

Tilbage i London sagde hun, at den ene mulighed er et omfattende samarbejde efter EU’s regler:

”Sagt ligeud, så skal vi så følge alle EU’s regler og vi vil stadig have ukontrolleret indvandring fra EU og vi kan ikke lave handelsaftaler med andre. Det vil være at gøre grin med vores folkeafstemning. Den anden mulighed vil være en slags enkel frihandelsaftale for Storbritannien, der vil betyde tjek ved alle grænser. Men hvad værre er, så bliver Nordirland reelt økonomisk afskåret fra resten af UK. Noget som vores parlament allerede – enstemmigt – har afvist.”

Afvisningen af May og hendes plan har givet ny energi til debatten i Storbritannien, hvor et populært krav lyder, at Theresa May skal rive den check på omkring 325 milliarder kroner i stykket, som Storbritannien ellers skal betale for sin skilsmisse.

“Sagt ligeud, så skal vi så følge alle EU’s regler og vi vil stadig have ukontrolleret indvandring fra EU og vi kan ikke lave handelsaftaler med andre. Det vil være at gøre grin med vores folkeafstemning”

Premierminister Theresa May efter sidste uges møde med en række EU-ledere i Salzburg