Briterne når flokimmunitet

0
1645
En mand får en indsprøjtning med AstraZeneca-vaccine i et vaccinationscenter i Baitul Futuh-moskeen i London. Foto: REUTERS / Henry Nicholls

I Storbritannien har tre ud af fire voksne immunitet – enten fra sygdom eller vaccine – mod Covid-19. Dermed opnår briterne flokimmunitet før alle andre i Europa

Tallet for flokimmunitet, der kan bremse sygdommen i at sprede sig, er af University College London (UCL) beregnet til at være 73,4 procent. Det tal når briterne på mandag ifølge UCL og dermed vil sygdommen i sig selv begynde at dø ud. Dermed vokser presset på den britiske regering, der ligesom kollegerne på kontinentet også har svært ved at tage sig sammen til at lempe restriktionerne på briternes liv.

Normalt går forskere ud fra, at en befolkning har flokimmunitet mod en sygdom, hvis to ud af tre har antistoffer i blodet. Når tallet her skal være større, skyldes det at Covid-19 betragtes som en mere smitsom sygdom. Derfor skal flere være vaccineret eller have overstået infektionen for at tælle med.

Den britiske succes har en positiv og en bitter side. Dels har man været hurtigere og dygtigere til at få briterne vaccineret – med mere end 300.000 nye vaccinerede hver dag. Dels har briterne med deres meget sammensatte befolkning været hårdt ramt af sygdommen.

De nye tal, der bringes af avisen Telegraph i dag, viser også en interessant side af immuniteten. Det antages nemlig, at hver tiende er immune overfor Covid-19 uden vaccine eller sygdom. De kan have deres beskyttelse fra andre former for corona virus – og eller gennem deres såkaldte T-celler, der er kendt fra kræftbehandling.

Med dagens tal kan briterne se frem til en nærmest normal sommer. Hvis ellers politikerne tør lette på restriktionerne.

Premierminister Boris Johnson besøger AstraZenecad nye produktionsanlæg i Macclesfield i det nordvestlige England. Foto: Dave Thompson / POOL / AFP

31 millioner vaccineret

Indtil i dag har næsten halvdelen af alle briter – eller godt 31 millioner – fået mindst et vaccinestik. Allerede for godt tre uger siden havde over halvdelen af briterne antistoffer i blodet. Ifølge det britiske statistikkontor havde 54 procent af alle i England antistoffer i midten af marts. Det tal var lidt lavere i de andre dele af Storbritannien: Skotland, Wales og Nordirland.

Siden da har 7,1 millioner briter fået deres første vaccinestik og omkring 100.000 andre er testet positive for sygdommen. Det formodes langt flere end 100.000 har haft en variant af sygdommen uden at få symptomer, men de tælles også som immune mod Covid-19.

Kilder: Telegraph, BBC, UCL