Dansk Folkeparti i København vil give en cyklist, der fik smadret ansigtet på grund af et hul i vejen, erstatning. Kommunen nægter at give erstatning, selv om den erkender sit ansvar. DF mener, at borgmester fra Enhedslisten har forsøgt at forhindre, at DFs forslag blev behandlet

Han brækkede kæben og næsen. Fik hul i hovedet og en kraftig hjernerystelse. Mistede tre tænder.

59-årige Michael Brødsgaard Nielsen kom voldsomt til skade, da han i oktober 2020 væltede med sin cykel på inderhavsbroen i København, fordi broen var under reparation.

Et hul var ikke dækket til, og da Michael Brødsgaard Nielsen kom cyklende ved fem-tiden om morgenen, på vej til arbejdet som skraldemand, røg han direkte i asfalten. Han havde cykelhjelm på hovedet, men da han landede med ansigtet forrest, hjalp hjelmen ikke.

Efterfølgende har Københavns Kommune erkendt sit ansvar for ulykken, men Michael Brødsgaard Nielsen har ikke fået en krone i erstatning. Det fortæller han til B.T. Hverken til den solcreme, han på lægernes anbefaling har købt for at beskytte sine ar i ansigtet, eller de 200 kr. om dagen i svie- og smertegodtgørelse, som han har søgt om.

I stedet har han fået en skrivelse fra kommunen, hvori der står, at der ikke er tilstrækkelig lægelige dokumentation for, at gener som svimmelhed og hovedpine skyldes uheldet. Det kunne, lyder kommunens vurdering, lige så godt skyldes, at Michael Brødsgaard Nielsen genoptog sit skraldemands-arbejde for tidligt. Et arbejde han i øvrigt senere har måttet indstille igen.

Giv et beløb pr. kulance

Dansk Folkeparti i København er forarget over kommunens behandling af Michael Brødsgaard Nielsen. Står det til DF, burde kommunen som minimum udbetale et beløb pr. kulance, f.eks. 10.000 kroner, eftersom kommunen er skyld i uheldet.

Men det har ikke været nemt for Dansk Folkeparti at få en diskussion om sagen med den ansvarlige borgmester, Enhedslistens Ninna Hedeager Olsen. Den 25. marts sendte DFs teknik- og miljøordfører Finn Rudaizky et forslag til Teknik- og Miljøforvaltningen om at kommunen skulle udbetale ”en rimelig kulance for tort, svie og ekstra udlæg og omkostninger som følge af uheldet”. Finn Rudaizky ønskede at få forslaget drøftet på næste møde i Miljø- og Teknikudvalget.

Finn Rudaizky, Dansk Folkeparti, er medlem af Borgerrepræsentationen i København og Regionsrådet.

DF-forslag blev ”glemt”

Men da dagsorden til dette møde blev udsendt, var punktet ikke sat på, angiveligt fordi forvaltningen havde glemt det, og efterfølgende har en vicedirektør i forvaltningen i følge Finn Rudaizky forsøgt at få ham til at trække sit forslag. Borgmester Ninna Hedeager Olsen har desuden afvist at kende noget til sagen.

Nu kommer DFs forslag alligevel til behandling. Rudaizky har afvist at trække sit forslag, og få minutter efter, at ditoverblik onsdag offentliggjorde et indlæg fra Finn Rudaizky, hvor han beskylder Enhedslisten for at modarbejde demokratiet ved at undertrykke DFs forslag, fik han en mail fra borgmester Ninna Hedeager Olsen, hvori hun skriver, at forslaget alligevel vil komme på dagsorden på næste uges møde. Dog vil forslaget blive behandlet på den lukkede del af mødet.

”På grund af indholdet sættes det på dagsordenen som et fortroligt punkt,” lyder det.

Hvad skal skjules?

Finn Rudaizky er glad for, at sagen nu bliver politisk behandlet, men han er absolut ikke tilfreds med, at det skal ske på den lukkede del af mødet. Michael Brødsgaard Nielsens ulykke er blevet grundigt dækket af B.T. Avisen har bl.a. vist et privat billede fra hospitalssengen, hvor man kan se, hvor voldsomt medtaget Michael Brødsgaard Nielsen så ud efter ulykken. Derfor giver det ingen mening, at kommunens ansvar for hans ulykke skal gemmes væk som et fortroligt punkt, mener Finn Rudaizky.

”Hvad pokker er det mon som byens borgere ikke kan tåle at høre og få at vide om kommunens og borgmesterens forsømmelse i forhold til vedligeholdelse af byens veje,” spørger Finn Rudaizky.

”Hvad pokker er det mon som byens borgere ikke kan tåle at høre”

Finn Rudaizky, teknik- og miljøordførerm Dansk Folkeparti

Han mener, at der er tale om en meget alvorlig fejl, som borgmesteren og Enhedslistens har forsøgt at skjule ved bl.a. at forsøge at forhindre at Dansk Folkeparti kunne få behandlet sagen på mødet i Teknik- og Miljøudvalget.

”Enhedslistens kamp mod demokratiet”

I en kommentar til borgmesterens håndtering, skriver Finn Rudaizky:

”Hvorfor skulle der så mange protester til for at min rettighed til at fremsætte medlemsforslag kunne imødekommes? Den sag har endnu ikke fået sin afslutning. Hverken for den borger som blev alvorligt skadet eller for Enhedslistens kamp mod demokratiske rettigheder til personer og partier, som man ikke er politisk enige med”.

Kommunen: Dybt beklageligt, men…

Københavns Kommune forklarer i et skriftligt svar til B.T., hvorfor Michael Brødsgaard Nielsen ikke har fået erstatning:

”Det er selvfølgelig dybt beklageligt, når borgere kommer til skade på grund af fejl, som vi har begået. Når vi har erkendt et erstatningsansvar, har vi derfor også fokus på at skabe en god dialog og vejlede borgere, så de får den erstatning, de er berettigede til. Som offentlig myndighed er der bare meget klare grænser for, hvornår og hvad der må udbetales i erstatning. Derfor kan vores afgørelser opleves som urimelige,” skriver Trine Høj Andersen, der er enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen, til B.T.

Hun understreger, at så længe en sag ikke er afsluttet ”er der altid mulighed for en dialog om sagen”.

Michael Brødsgaard Nielsen oplyser til B.T., at han har klaget til kommunen over behandlingen af sagen, som han er ryste over. De skubber skylden over på mig, siger han.

”Skal jeg straffes for at prøve at komme på arbejde igen, fordi jeg er bange for at miste det? Og skal de gå fri? Det er da helt vanvittigt,” siger Michael Brødsgaard Nielsen til B.T.

Læs også: Enhedslisten sætter demokratiet ud af spil i København