Brahim kom til Europa som migrant den 20. september – torsdag slog han til som terrorist i Nice

0
2325
Brahim Aouissaoui kom til Europa fra Tunis den 20. september. Torsdag begik han islamisk terror mod en kirke i Nice. Tre blev dræbt. Foto: AFPTV teams / AFP

Franskmænd skal frygte islamistisk terror uanset hvor de bor. Den franske regering øger sikkerheden ved alle institutioner og også i udlandet. Samtidig kommer der 11.000 flere soldater på gaderne.

Den ledende franske avis Le Monde har gjort plads til et billede fra København over sin dækning af terroren i Frankrig. Den franske ambassade på Kongens Nytorv med en dansk politibil foran – det er blevet sindbilledet på den nye virkelighed, som franskmænd i dag må leve med. Uanset hvem de er – og uanset hvor de vælger at bo – så er de nu mere udsatte end før for terrorangreb fra islamister.

Den franske ambassade i Købenmahvn. Billedet har fundet vej til tophistorien på den franske avis Le Monde. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Samtidig kommer der stadig flere, foruroligende oplysninger frem om den ene terrorist, der knivdræbte tre kristne ved domkirken i Nice i går. Den 21-årige tuneser Brahim A., som han omtales som i franske medier, kom til Frankrig blot få timer før sin udåd. Han stod af på stationen i Nice blot to timer før han gik ind i domkirken og huggede tre mennesker ned, før han gik til angreb på de betjente, der ville stoppe ham.

“Vi er i krig med en fjende, der både er en indre fjende og en ekstern fjende,” fastslog indenrigsminister Gerald Darmanin på RTL fredag. ”Vi er ikke i krig mod en religion, men mod en ideologi, den islamistiske ideologi,” tilføjede han.

En krig, hvor dem, der kunne have stoppet morderen fra Tunis, svigtede. Ifølge franske medier kom han til den italienske ø Lampedusa den 20. september og knap tre uger siden nåede han ind til fastlandet ved byen Bari, hvor han skulle have været i karantæne. Men han smuttede væk fra de italienske myndigheder og slap så senere over grænsen til Frankrig.

Undervejs mod sit mål har han fået hjælp fra andre. Fransk politi har allerede tilbageholdt en mand, som han mødtes med onsdag, dagen inden sin udåd.

Et billede af Vincent Loques, som var en af ofrene for Brahims terrorangreb i Notre Dame kirken i Nice- Foto: REUTERS/Eric Gaillard

En sorgens dag

På dagen, hvor corona virus igen fik Frankrig til at lukke ned som i det tidlige forår, er medierne lige så optagede af de nye terrorangreb som de er af, at dagligdagen for mere end 40 millioner franskmænd er blevet meget mere trist og indelukket. Selv liberale og venstreorienterede medier beskriver en hverdag, hvor almindelige franskmænd ikke kan føle sig sikre

Partierne til højre for den franske regering går videre end det. Republikanerne (LR) kræver stop for flygtninge og kontrol af unge mænd, der hævder, de er uledsagede og mindreårige. Også det tidligere Front National, nu RN, taler for indvandringsstop.

Lys og blomster til ære for de dræbte ved torsdagens terrorangreb i Notre Dame kirken i Nice. Foto: REUTERS/Eric Gaillard

Borgmesteren i Nice, der er særlig hårdt ramt i denne bølge af terror, går endnu videre. Borgmester Christian Estrosi foreslår en ændring af den franske grundlov, så man kan gå langt hårdere til værks mod terroristerne og deres hjælpere.

“Vi kan ikke vinde krigen mod denne fjende med fredens love,” sagde borgmesteren og tilføjede, at han selv forsøgte ikke lade vreden overtage alt i livet.

Kilder: Le Monde, Liberation, Reuters, AFP