Svigt på Havregården Kostskole: DF kalder ministeren i samråd

0
2306
Havregårdens Kostskole ved Gilleleje. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Efter afsløringerne af grumme forhold Havregården Kostskole vil Dansk Folkeparti og Venstre have ministeren i samråd. Børne- og Undervisningsministeriet var blevet advaret om forholdene allerede i 2019.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil skal sige undskyld.

Det mener Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt.

Til Frederiksborg Amts Avis kritiserer han ministeriet, der selv efter en advarsel i 2019 ikke gjorde nok for at sikre gode forhold på Havregården Kostskole ved Gilleleje i Nordsjælland. En dokumentar på P1 kunne for nylig afsløre bl.a. stofmisbrug, overgreb blandt børn og vold på kostskolen.

Sagen har rystet DF’s næstformand, og han vil derfor ikke acceptere, at ministeren har sendt et skriftligt svar på henvendelserne om kostskolen.

”Vi vil gerne have hende i samråd, så hun kan stå skoleret i den her sag. Vi er nødt til at vide dels, hvad der er sket, og hvorfor tilsynet ikke har grebet ind – og hvorfor ministeren ikke har været opmærksom noget før. Det må ikke kunne ske, at man har et tilsyn, som ikke løfter opgaven og ikke griber ind og får rapporteret om det her, ” siger Morten Messerschmidt til Frederiksborg Amts Avis.

Det var Socialtilsynet Hovedstaden, der i 2019 advarede ministeriet om forholdene på kostskolen.

Morten Messerschmidt, klima- energi og EU-ordfører, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Det kræver en undskyldning

Initiativet til at kalde ministeren i samråd kommer fra både Venstre og DF, skriver Frederiksborg Amts Avis.

”Det er unge mennesker, der har haft en svær start på livet, som har været udsat for voldsomme og uhyrlige ting. Så hun er nødt til at stille sig forrest og give en undskyldning til de her unge mennesker, ” siger Morten Messerschmidt til avisen.

Havregårdens Kostskole ved Gilleleje. Foto Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Han er selv fra Nordsjælland, men han understreger, at sagen har vakt opmærksomhed på tværs af DF-politikernes lokalforhold.

”Jeg ser også på det med lokale øjne, men det er som næstformand i DF, jeg reagerer på det her. Vi har talt om det i partiets ledelse og ser på sagen med stor alvor og bekymring. ”

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil skriver i et skriftligt svar til P1 Dokumentar, at det, der er foregået på Havregården Kostskole og det efterfølgende forløb, ikke må kunne ske, og at hun har bedt om en redegørelse fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.