Bloomberg: Færdig før han fik begyndt

0
1842
Senator Bernie Sanders går forbi den tidligere New York-borgmester Mike Bloomberg inden onsdagens debat i Las Vegas. Foto: REUTERS/David Becker TPX IMAGES OF THE DAY

I meningsmålingerne stod Michael Bloomberg stærkest blandt dem, der vil være demokraternes præsidentkandidat. Det satte han selv over styr under sin første debat med de andre,

En tredjedel af støtten til New Yorks tidligere borgmester fordampede, mens han selv virkede kikset under debatten: ukoncentreret og dårligt forberedt – og til sidst nærmest groggy af sin konkurrenters angreb. For alle de fem andre, der stadig har en chance for at blive demokraternes kandidat ved efterårets valg, kastede sig over ham som var det en generalprøve på de kommende slagsmål med Donald Trump, der kan være sikker på at blive kåret som republikanernes kandidat.

Samlet fører Bernie Sanders i dag, men de fleste demokratiske vælgere støtter en moderat kandidat. Hvis det i sidste omgang står mellem Bernie Sanders og en af de mere afdæmpede kandidater, er Sanders ikke sikker på at blive demokraternes kandidat denne gang.

Foto: REUTERS/David Becker TPX IMAGES OF THE DAY

Det lærte vi af nattens debat:

  • Penge er ikke alt. Bevares, flertallet af de amerikanske vælgere har ikke noget mod at stemme på en milliardær – som Donald Trump eller netop Michael Bloomberg. Men de kan ikke købe sig til stemmerne – de amerikanske vælgere stiller kun op, hvis en kandidat kan tale til følelserne – og ligner en vinder.
  • Kvinderne kommer til at afgøre valget. Man kan angribe en mand som Bloomberg for at være vennernes ven og for at have været en brutal borgmester i New York. Men det er hans gammelmandschauvinisme, der gør ham sårbar.
  • Det bliver beskidt. Og underholdende, hvis man kan lide den slags. For de politikere, der er tilbage i kampen, viste i nat, at de kan være lige så grove som Donald Trump – med Michael Bloomberg som en undtagelse.

Derfor er det da også Elizabeth Warren, der løb med mest opmærksomhed under og efter debatten. Den tidligere lærer er bestemt ikke fattig, men nok den i feltet, der har færrest midler til rådighed, for hun er ikke populær blandt demokraternes rige støtter på Wall Street. Omvendt får hendes skarpe iagttagelser megen opmærksomhed – også på de sociale medier – opmærksomhed, der er milliarder værd.

”Jeg vil gerne tale om, hvem det er, vi er oppe imod: en milliardær, der kalder kvinder for fede kællinger og lesbiske med hestefjæs. Og nej, jeg taler ikke om Donald Trump,” lød hendes slag lige i solar plexus på Michael Bloomberg.

De seks kandidater før onsdagens debat Las Vegas: Mike Bloomberg, Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Joe Biden, Pete Buttigieg og Amy Klobuchar. Foto: REUTERS/David Becker TPX IMAGES OF THE DAY

Ny energi

En kommentar, der går igen efter debatten, er, at Bloomberg ikke gjorde sig selv en tjeneste, men at han gjorde sit demokratiske parti en stor tjeneste ved at få de andre frem i front. Debatten blev fulgt af mange og de bedste stumper lever videre på YouTube. Et glimt af håb på et tidspunkt, hvor den siddende præsident står stærk – hjulpet af en stærk økonomi og vælgernes glæde over hans mere markante optræden overfor andre lande.

Inden Michael Bloomberg gik foran kameraerne i aftes, havde han allerede brugt op mod tre milliarder af sine egne penge for at købe reklametid på tv og på nettet. En hel del, selv hvis man som ham er god for over 60 milliarder kroner – særligt da fordi det nu virker spildt.