Bild: Sverige er Europa farligste land

0
2870
Politiet i gang med de tekniske undersøgelser efter sidste uges drab i på rapperen Einar i Stockholm. Foto: Christine OLSSON / TT NEWS AGENCY / AFP

Den mest læste tyske avis Bild beskriver Sverige som Europas farligste land. Svenskerne er mere sure på journalisten end oprørte over fakta

”Siden 2005 har Sverige forvandlet sig at være et nordisk foregangsland til et mareridt,” hedder det i historien. Den tager afsæt i nedskydningen af en svensk rapper, der går under navnet Einár med Nils Kurt Erik Einar Grönberg på dåbsattesten. Einár blev i sidste uge nummer 217 i række af skuddræbte gennem de sidste fem år i Sverige.

En af artiklens pointer er, at der er dækning for overskriften i kriminalitetsstatistikken. Her henvises til en rapport fra instituttet Brå, der netop fremhæver at når det kommer til skuddrab, så er Sverige på en helt unik og kedelig førsteplads.

Rapperen Nils Kurt Erik Einar Grönberg, kendt som Einár, blev skudt på gaden i Stockholm i sidste uge. Foto: Henrik MONTGOMERY / TT NEWS AGENCY / AFP

Fejlvisende

Men det er ikke noget, svenskerne har lyst til at høre. Selv avisen Expressen, der mere end noget andet svensk medie har dækket de sidste års vold fra migrantbander, tager afstand fra artiklen. Det sker i et interview med Bilds freelance korrespondent i Skandinavien, Ingrid Raagaard.

Hun fortæller, hvor hun op gennem halvfemserne og nullerne igen og igen hørte, hvor perfekt et land, Sverige var. Og pludselig knækkede filmen med ukontrolleret indvandring og mangel på politimæssig kontrol. Den tyskfødte journalist har ingen teorier om, hvorfor det gik så galt – i stedet slår hun bare fast, at skuddrab sætter europæisk rekord.

Politiet indsamler spor efter et skyderi tidligere på måneden i Helsingborg. Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

Men da Expressens journalist redigerer interviewet færdigt, taler han om, at det jo bare er en lille del af kriminalstatistikken, som Bild skriver om. ”Det er jo bare et meget afgrænset område, nemlig skuddrab i de kriminelle miljøer,” forsvarer han sit land. Ingrid Raagaard fremhæver derimod de uskyldige ofre over de sidste år:

”Jeg tænker på den lille pige, der tog sin hund ud og gå om natten. Eller den kvindelige læge med sit barn i favnen, som blev skudt ned i Malmö. Jeg må spørge mig selv, hvad skete der med den svenske model, og jeg har ikke noget svar.”

Kilder: Bild, SVT, Expressen