DF kalder statsministeren i samråd om sletning af sms’er: “Det stinker langt væk”

0
2233
"Jeg er blevet rådgivet i Statsministeriet af sikkerhedshensyn til at have automatisk sletning," sagde Mette Frederiksen, der hun blev stillet spørgsmål til den opsigtsvækkende sms-sletning efter at hun havde holdt en tale i FN-byen i København forud for det kommende klimatopmøde i Glasgow. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

“Danskerne har krav på sandheden. Alt skal frem,” siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl om Statsministeriets sletning af sms’er i minksagen. DF kalder nu statsministeren i samråd om sagen

“Det er Statsministeriet, der har rådgivet mig. Jeg kan ikke kommentere det yderligere”.

Sådan lød det igen og igen fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun torsdag blev interviewet af TV2 og andre medier om hendes og andre topfolk fra Statsministeriets opsigtsvækkende praksis med automatisk sletning af sms’er efter 30 dage. En praksis, der betyder, at centrale sms’er fra de afgørende døgn i november 2020, hvor regeringen traf sin ulovlige beslutning om aflivning af alle danske mink, er forsvundet.

Senere torsdag eftermiddag lød det samme svar fra en tydeligt irriteret Mette Frederiksen, da hun stillede op til et pressemøde efter en klimatale i FN-byen i København. Her skulle hun igen svare på spørgsmål om slette-praksissen, som hun forklarer med sikkerhedshensyn:

”Jeg er blevet rådgivet i Statsministeriet af sikkerhedshensyn til at have automatisk sletning, og det har jeg valgt at efterleve,” sagde Mette Frederiksen, der ikke vil svare på, om det var hende selv, der har sat sin telefon op til den automatiske sms-sletning.

“Hvad vil de dække over?”

Men statsministeren slipper ikke for at tale mere om de slettede sms’er. I hvert fald ikke hvis det står til Dansk Folkeparti. DF kalder nemlig statsministeren i et samråd om den usædvanlige slette-praksis.

Det skriver Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl på Facebook:

”Det stinker langt væk, når statsministeren og hendes nærmeste rådgivere har slettet SMS’er fra de afgørende dage, hvor beslutningen om at nedslagte et helt erhverv blev truffet og ført ud i livet. Hvad er det mon, de vil dække over?

Vi skal have svar på, hvornår Mette Frederiksen og andre ledende kræfter i dette skandaløse forløb begyndte at slette SMS’er. Vi skal i videst muligt omfang have gendannet de slettede SMS’er. Og så skal vi sikre, at de ansvarlige politikere og embedsfolk ikke kan gemme sig bag forældelsesfrister. Det fremsætter vi i dag forslag om i Folketinget. Danskerne har krav på sandheden! Alt skal frem!!,” skriver DF-formanden.

Statsminister Mette Frederiksen og en række ledende topfolk i Statsministeriet, bl.a. departementschef Barbara Bertelsen, har haft deres telefoner indtillet til automatisk sletning af sms’er efter 30 dage. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Tidligere statsministre slettede ikke sms’er

Samrådet skal finde sted i Udvalget for Forretningsordenen. Det er dog op til statsministeren, om hun vil stille op. Men selv om Mette Frederiksen skulle afvise at forklare sig i samrådet, så står det allerede nu klart, at det er en meget usædvanlig praksis, der har været anvendt af statsministeren og hendes nærmeste medarbejdere. Talrige tidligere ministre, herunder de to tidligere statsministre Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt, har således ikke gjort brug af sms-sletning, oplyser de eller deres daværende rådgivere til flere medier.

“Særligt interessant er det, at Mette Frederiksens forgænger, Lars Løkke Rasmussen, ikke slettede sine sms’er, og han tænker sit, når han hører om denne situation,” siger TV2s politiske reporter Sverre Qvist til TV2.dk.

Statsminister Mette Frederiksen taler med pressen om klima og sms’er efter at hun torsdag holdt tale i FN-byen i København. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

V-ordfører vil have politiundersøgelse

Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen mener sletningen af sms’er, der kan tjene som beviser i undersøgelsen af minkskandalen, er en sag for politiet:

”Vi har lighed for loven i dette her land og det gælder altså også statsministeriets folk. Straffelovens paragraf 125 gælder for alle i dette her land. Derfor mener jeg også, at omstændighederne taler for en undersøgelse,” sagde Preben Bang Henriksen i aftes til Ritzau.

Paragraf 125 handler om bortskaffelse af beviser. Justitsminister Nick Hækkerup afviser dog at ville inddrage politiet:

”Jeg mener ikke, at der er på baggrund af Venstres opfordring er grundlag for at rette henvendelse til politiet. Hvis Venstre ønsker at indgive en politianmeldelse, så står det Venstre frit for,” siger Nick Hækkerup i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Læs også:

Minkskandalen vokser: Statsministeren slettede sine sms’er