Minkskandalen vokser: Statsministeren slettede sine sms’er

0
2216

Minkkommissionen kan ikke få fat i sms’er fra statsministeren og hendes topfolk, fordi deres telefoner er indstillet til at slette sms’er efter 30 dage. Det vækker forbløffelse, forargelse og er muligvis ulovligt

Det lyder lidt for smart: At sætte sin telefon til at slette sine sms’er efter 30 dage, så kontroversielle sms-korrespondancer ikke bliver gemt.

Noget tyder da også på, at statsminister Mette Frederiksen, hendes departementschef Barbara Bertelsen og to andre topfolk fra Statsministeriet er på kanten af reglerne, når deres telefoner automatisk har fået alle sms’er til at fordufte efter bare 30 dage.

Juraprofessor Frederik Waage siger således til flere medier, at det kan være et brud på journaliseringspligten, hvis topfolk i regeringen sletter deres sms’er automatisk.

“Det er potentielt ulovligt, at man har sådan en praksis. Man skal helt uangribeligt overholde journaliseringspligten, og den praksis kræver, at man hver eneste gang, man får en sms, aktivt skal ind og vurdere, om den skal journaliseres. Man bringer sig hele tiden i fare for at bryde journaliseringspligten, for væsentlige dokumenter skal journaliseres. I praksis holder den her metode formentlig ikke,” siger Frederik Waage til Berlingske.

Uanset om det er lovligt eller ej, så føjer sletningen af sms’er endnu et vildt kapitel til regeringens ulovlige beslutning om at kræve alle mink aflivet. Det betyder nemlig, at Minkkommissionen, der gransker forløbet om minkskandalen, ikke kan få adgang til helt centrale sms’er fra Mette Frederiksen, Barbara Bertelsen, stabschef Martin Justesen og ledende embedsmand i statsministeriet Pelle Pape fra de dage i november 2020, hvor regeringen traf sin ulovlige beslutning.

Skaarup: Er der nye regler?

Oplysningen om de slettede sms’er vækker da også voldsom harme både i og udenfor Folketinget.

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup skriver sådan her på Twitter:

”Tænk, jeg troede rigets øverste embedsmand havde pligt til at gemme al sin kommunikation og korrespondance. Der er måske kommet nye regler på området under Mette Frederiksens lederskab”.

Landbrugsordfører Lise Bech skriver forbløffet:

“Slettet bevismateriale? Hvad er straffen for det?”.

https://twitter.com/skaarup_df/status/1453329652404084738?s=20

Jarlov: De sletter deres spor

Den konservative tidligere erhvervsminister Rasmus Jarlov skriver sådan her:

“De brød loven og fortsatte lang tid efter, at de med sikkerhed vidste, det var ulovligt. De gjorde skade for 19 mia. kr. De skjulte det faglige grundlag, som siden viste sig ikke at være tilstede. Og har siden gjort deres bedste for at slette deres spor”.

Jens Kloppenborg, der er folketingskandidat for Venstre og tidligere rådgiver for flere ministre, skriver:

“Automatisk sletning af sms’er. Den tjeneste har jeg til gode at kende til. Det fandt i hvert fald ikke sted i de tre ministeriet, hvor jeg har arbejdet som Særlig rådgiver. Denne sag stinker mere end af rådden død mink”.

https://twitter.com/JensKloppenborg/status/1453342791803850754?s=20

Søren Pind: Jeg slettede også sms’er

Kun den tidligere Venstre-minister Søren Pind viser forståelse for statsministeriets praksis med sletning af sms’er. Han skriver på Twitter:

”Godt. Siden så mange spørger: 1) jeg kender ingen ministre, der har journaliseret deres sms. Ministre er myndighedspersoner – men uanset, så er det ikke kutyme. 3) jeg slettede mine sms pr automatik funktion løbende hver 14 dag. Dels pga. sikkerhed. Dels fordi det fyldte”.

Andre tidligere ministre kan dog ikke genkende, at det skulle være en almindelig praksis. Flere skriver på Twitter, at de ikke anede, at man kan sætte sin telefon til at slette sms’er automatisk:

Den kendte forsvarsadvokat Mette Grith Stage har også meldt sig med en kommentar. På Twitter skriver hun sådan her om sletningen af sms:er:

“Tænker flere er glade for straffelovens paragraf 125, stk 2, hvorefter det ikke er strafbart at tilintetgøre beviser, hvis det er for at redde egen r..”.