Kaldes et valgkampsstunt: ”Regeringen oversælger plan om nærhospitaler”

0
1982
Sundhedsminister Magnus Heunicke, indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil præsenterede onsdag formiddag regeringens nyeste udspil "Tættere på II - Sundhed, uddannelse og lokal udvikling". Det skete på Nordsjællands Hospital i Frederikssund. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Regeringens plan om 20 nærhospitaler kaldes spin- og valgkampsstunt af politisk kommentator. Dansk Folkepartis formand mener, at ’nærhospitaler’ er de sundhedshuse, som den tidligere regering og DF foreslog i 2019

Tre uger før kommunalvalget spillede regeringen onsdag ud med en plan om at oprette 20 nærhospitaler, hvor borgerne skal kunne få simple behandlinger.

Den politiske kommentator Lars Trier Mogensen kalder udspillet et spin- og valgkampsstunt, og Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl er enig. På Twitter skriver han:

”Tynd omgang – eksisterende sundhedshuse skal kaldes nærhospitaler. For det synes S🙄 Hvad der ellers er forskellen, står hen i det uvisse…”.

Overfor Ritzau uddyber DF-formanden. Han siger, at han frygter, at regeringen er ved at binde danskerne en historie på ærmet:

“Jeg frygter, at Socialdemokratiet er ved at oversælge en vare til danskerne, der så vil blive skuffede, når de ser, hvad der egentlig vil være i de her nærhospitaler. Vi har jo opereret med helt det samme men kaldt det sundhedshuse, fordi vi ikke ville give danskerne et indtryk af, der nu kom nye, egentlige sygehuse,” siger Kristian Thulesen Dahl.

https://twitter.com/Kristianthdahl/status/1453266275975716876?s=20

Sundhedshuse kaldes nu nærhospitaler

Den daværende VLAK-regering og Dansk Folkeparti præsenterede i marts 2019 en sundhedsplan til ni milliarder kroner. I den plan indgik 21 sundhedsfællesskaber med nye, moderne sundhedshuse, der skulle tage sig af den løbende behandling af ældre, kronikere mv.

Kort efter spillede Socialdemokratiet med et sundhedsudspil forud for valgkampen i 2019. Her lanceredes planen om nærhospitaler, men det udspil, der nu ligger, ligner ifølge Kristian Thulesen Dahl til forveksling VLAK-regeringen og DFs forslag om sundhedshuse.

”Det er jo ikke navnet på barnet, der skal afgøre dette her. Selvfølgelig skal vi kigge på indholdet i det, man opretter. Men hvis det handler om, at man, fordi der er valgkamp, vil kalde et eksisterede sundhedshus for et nærhospital, så kan jeg godt blive lidt harm og tænke, at det bare er for at bilde danskerne ind, at det er mere, end det er. Man forsøger at foregøgle danskerne, at man vil mere end os andre,” siger Kristian Thulesen Dahl til Ritzau.

“Man forsøger at foregøgle danskerne, at man vil mere end os andre”

Kristian Thulesen Dahl, DF-formand, til Ritzau
Politisk kommentator Lars Trier Mogensen kalder udspillet om nærhospitaler for et spin- og valgkampsstunt. Fakta er i hvert fald, at det onsdag formiddag blev lanceret med passende timing i forhold til kommunalvalget ved et pressemøde på Nordsjællands Hospital i Frederikssund. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

”Mere indpakning end indhold”

Tilbage til politisk kommentator Lars Trier Mogensen, så er det også hans vurdering, at udspillet er mere indpakning end indhold.

“Det lader i høj grad til at være eksisterende sundhedshuse, der bliver omdøbt til nærhospitaler, så man skal hverken forvente en stille revolution eller nogen revolution overhovedet. Det er et spin- og valgkampsstunt,” siger Trier Mogensen til TV2.

Regeringens udspil har fået titlen ‘Tættere på II – Sundhed, uddannelse og lokal udvikling’. I følge udspillet skal der sættes fire millliarder kroner af, som landets 98 kommuner skal kunne søge til at bygge nærhospitaler. Konkret udpeger regeringen dog allerede i udspillet, hvor 13 af disse 20 nærhospitaler kan ligge. Det drejer sig om: Nykøbing Mors, Skagen, Skive, Grenaa, Tarm, Tønder, Fredericia, Nyborg, Kalundborg, Nakskov, Næstved, Frederikssund, Helsingør.

”Det danske sundhedsvæsen er de sidste 20 år blevet specialiseret omkring vores store syge-huse. Nu er der brug for at styrke det nære sundhedsvæsen, så langt flere kan få gavn af sundhedstilbud i deres hverdag, og så alle danskerne kan få en fast læge og regne med hurtig hjælp, når de får brug for den,” sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på onsdsgens pressemøde.

Læs mere om udspillet her