DF-formand kritiserer Venstre: Ufatteligt de går med i barselsaftale

0
1224
Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl forstår ikke, at Danmarks liberale parti vil være med i aftale, der indskrænker familiernes frie valg af barsel

Det med lige dele vantro og kritik, at Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl modtager nyheden om, at regeringen har indgået en aftale med et flertal i Folketinget om en barselsaftale, der indeholder 11 ugers øremærket barsel til mænd.

Kristian Thulesen Dahl fatter nemlig ikke, at Venstre som det eneste borgerlige parti er gået med i aftalen sammen med Socialdemokratiet, Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

“Det er helt ufatteligt at særligt et parti som Venstre, der ofte taler om danskernes valgfrihed, på den her måde er med til at lovgive helt ind i kernen af familielivet,” siger DF-formanden.

EU-direktiv

Baggrunden for aftalen er EU’s orlogsdirektiv, som blev vedtaget i 2019. Direktivet, som indeholder minimum ni ugers øremærket barsel til mænd, skal gennemføres inden august 2022.

Ifølge Venstre ville rød blok gå længere end de ni uger plus de nuværende to uger, men det blev forhindret af Venstre, ifølge ligestillingsordfører Fatma Øktem (V) og beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V):

”Venstre er med i aftalen om øremærket barsel, fordi vi netop sikrer en minimumsimplementering af EU-direktivet. Med aftalen implementerer vi principperne bag den aftale, som arbejdsmarkedet parter lavede i september. Venstre har som det eneste borgerlige parti trukket regeringen i en mere borgerlig og liberal retning. Vi har bl.a. forhindret, at øremærkningen blev sat højere end ni uger til mor og far, som de røde partier ellers ønskede. Og vi har fået sat det aftryk, at selvstændige ikke skal omfattes af de nye regler. Venstre har ønsket at fastholde en minimumsimplementering, som sikrer mest mulig frihed og valgfrihed til mor og far,” udtaler de i en fælles pressemeddelelse fra aftale-partierne.

Venstre har tidligere været modstander af øremærket barsel. I 2018 sagde den daværende beskæftigelsesminister fra Venstre, Troels Lund Poulsen, sådan her til TV2 om EU’s barselsdirektiv:

”Det er en position, vi fra dansk side prøver at bekæmpe, for vi er imod det. Vi mener, det er et nationalt anliggende. Og vi mener, at det er et familieanliggende, hvor den enkelte familie skal have lov at indrette sig, som man finder det bedst,” sagde Venstre-ministeren.

DF vil kæmpe for at få ændret aftalen

Dét synspunkt har Venstre nu forladt, men Dansk Folkeparti opgiver ikke håbet om, at Venstre på et tidspunkt kan vende tilbage til sit gamle synspunt:

”Et flertal i Folketinget har desværre besluttet at lade EU diktere danske barselsregler, som reelt set vil betyde, at danske børnefamilier får mindre selvbestemmelse over fordelingen af barselsperioden. I Dansk Folkeparti står vi derfor også udenfor den nye aftale og vil kæmpe for, at de danske børnefamilier får deres selvbestemmelse tilbage, når flertallet i Folketinget på et tidspunkt skifter,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Aftalen om øremærket barsel kan læses her