Biden svækkes af sine egne

0
2046
Den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden under et valgmøde i lørdags. REUTERS/Kevin Lamarque TPX IMAGES OF THE DAY

Joe Biden fører pænt i meningsmålingerne før præsidentvalget, men alligevel er hans venner nærmest aggressive i deres forsvar. Det gælder de gamle medier, men også Twitter og Facebook.

Testen er en historie, der er kommet frem i denne uge om den tidligere vicepræsidents søn, Hunter Biden. Blandt avisen New York Post har bragt lækkede mails fra ham, der bestyrker to historier om ham. Dels det ukrainske energiselskab, hvor Hunter Biden en tid lang fik 50.000 dollars om måneden – dels en endnu mere obskur historie om millioner fra en kinesisk investor.

Nogle medier og mange modstandere af Biden er blevet ved med at spørge, hvorfor hans søn fik en så pæn betaling for at være rådgiver for det ellers ret ukendte ukrainske selskab. De lækkede mails viser, at han til gengæld skulle sikre dem adgang til sin far, der var præsident Barack Obamas særlige udsending til netop Ukraine. Og meget tyder på, at ukrainerne fik deres møde på plads.

Hunter Biden repræsenterer en af Joe Bidens åbenlyse svagheder. Faren har længe holdt hånden over ham og undskyldt hans årtiers misbrug af alkohol og narkotika. Igen og igen har Joe Biden sagt, at han har fået styr på det og at han er stolt af sin søn.

Torsdagens valgmøde med Joe Biden på ABC News Chief, som blev modereret af værten George Stephanopoulos. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Mere aggressive er hans mange venner i medierne, der over en kam afviser historien fra New York Post som uden hold i virkeligheden. Selv har hans kampagnefolk først sagt, at der ikke er noteret et møde med ukrainerne i hans officielle kalender. Senere har man så trukket i land og sagt, at der kan være noget om snakken og der måske har været et privat møde.

Man kan sagtens stille spørgsmålstegn ved historien i New York Post, for måske lader avisen sig misbruge af Bidens modstandere, som må formodes at være dem, der har skaffet de private e-mails. Men de mere end 11.000 e-mails og over 25.000 fotos fra Hunter Biden, som avisen har skaffet adgang til, virker troværdige på den måde, at de fylder mange detaljer ind i det offentlige billede af Joe Bidens søn. Både om hans forsøg på at tjene hurtige penge – men også en mand med mange personlige problemer.

Se mere i New York Post: Hunter Biden emails, pics reveal wild life, pained soul

Globalt had til Trump

I øjeblikket er der et stemningsskift i flere amerikanske medier. Mens opbakningen til Joe Biden – alene fordi han i det mindste ikke er Trump – har været stor, så køles begejstringen. Mange har afvist historierne om Bidens svagheder – og tjenesterne Facebook og Twitter har direkte forsøgt at forhindre spredningen af historierne om Hunter Biden.

Men nu trækker Twitter i land og det sammen gør flere amerikanske medier. Til gengæld fortsætter medierne i Europa med at skælde ud på Trump – blandt andet for hans optræden ved et vælgermøde natten til fredag. Vælgermødet, der fandt sted samtidig med et vælgermøde med Joe Biden, var en slags erstatning for den aflyste debat mellem de to.

Præsident Donald Trump under torsdagens valgmøde hos NBC News, som blewv moderet af Savannah Guthrie, der gik hårdt til præsidenten. Foto: Brendan Smialowski / AFP

DR’s overskrift fredag morgen var at Trump ikke ville svare på spørgsmål om sine holdninger til den yderste højrefløj i USA, herunder QAnon bevægelsen. Virkeligheden var, at han fire gange under interviewet tog afstand til de mest ekstreme grupper på højrefløjen. Noget som for eksempel avisen New York Times, der som kollektiv hader Trump, var fair nok til at notere.

Samtidig har mange amerikanske kommentatorer bemærket, at præsidenten var i stiv modvind under hele sit valgmøde i nat – mens Joe Biden havde medvind på cykelstien. Han fik nemme bolde – soft balls – som mange kommentatorer kalder det. Omvendt blev Trump direkte sat på plads af værten på programmet, der krævede, at han skulle holde op med at opføre som ”en tosset gammel onkel”.

Kilder: New York Times, New York Post, DR, Spiegel, Washington Times, Twitter.