Biden skuffer sine vælgere

0
2352
USA kommende præsident Joe Biden under en tale tirsdsag i Delaware. Foto: JIM WATSON / AFP

Allerede inden sin store dag i morgen begynder den kommende præsident Joseph R. Biden at skuffe sine vælgere – især i forhold til indvandring og raceforskelle

I Mellemamerika er en karavane på mindst 8000 migranter på vej mod nord mod den amerikanske grænse. De har hørt Bidens valgløfter om et mere åbent og tolerant USA og har tænkt sig at tage ham på ordet. Grænsevagterne i Guatemala har forsøgt at stoppe karavanen med tåregas, men uden held.

Så om uger vil karavanen med trætte, fattige og underkuede være en ydmygelse for den nye præsident. For hans team har allerede sagt til ham, at USA under den aktuelle krise ikke er klar til at tage flere. Og til medier som NBC har de udtrykt det sådan her: ”Lad være med at komme – i hvert fald lige nu.”

Migranter fra Honduras med kurs mod USA er her fotograferet i Guatamala, hvor det kom til en konfrontation med grænsevagter. Foto: Johan ORDONEZ / AFP

Under valgkampen har Biden lovet at afskaffe – på sin allerførste dag som præsident – Donald Trumps krav om, at migranter fra lande som Honduras skal vente i Mexico indtil deres ansøgning om indrejse er afklaret. Allerede i december var valgløftet glemt og i stedet sagde han og hans folk, at det ville tage mindst seks måneder at etablere et nyt system. Biden sagde selv dengang, at han frygtede at have to millioner migranter ved grænsen i syd.

En situation, der under den nuværende krise meget hurtigt kan blive til virkelighed. Og som avisen New York Post i dag spørger: hvem kan bebrejde migranterne at de tror på den nye præsidents løfter?

Medlemmer af nationalgarden patruljerer i gaderne foran Kongressen dagen inden indsættelsen af Joe Biden. Foto: REUTERS/Andrew Kelly

Ulighed

Biden kommer også til at skuffe sine vælgere, når det kommer til racemæssig lighed. En meningsmåling fra Rasmussen Reports i denne uge viser, at et flertal af demokratiske vælgere i dag finder, at USA grundlæggende er unfair og diskriminerende. Et stort flertal på den anden side er uenig – så meget at der samlet er et klart flertal, der finder at USA lever op til sine gamle idealer om lighed og fairness og frihed fra diskrimination.

Og der er forskellene mellem de forskellige etniske grupper, der gør udslaget. Hver tredje amerikaner finder, at forholdet mellem racerne er ringe. Lidt færre finder at forholdet er ok eller direkte godt – det vil altså sige, at lidt flere end hver tredje hverken ser det som godt eller skidt.

Biden har hverken penge eller en plan til at rette op på denne skævhed. Pengene går til demokraternes venner under den gigantiske plan til at genstarte økonomien, mens planen lader vente på sig.

Kilder: NBC, New York Post, Rasmussen Reports