Biden må åbne nye flygtningelejre

0
1731
Migranter gør klar til at krydse Rio Bravo-floden for at søge om asyl i El Paso, Texas. Foto: REUTERS / Jose Luis Gonzalez

Antallet af migranter, der ulovligt kommer over den mexicanske grænse ind i USA, er fordoblet på et år. De tror på åbne arme under den nye præsident, der i hast bygger flygtningelejre

Der er dage ved Rio Grande, hvor grænsepolitiet stopper tre gange så mange migranter som på en dag i december. Samlet standsede man op mod 78.000 i januar i år mod 36.679 i januar 2020. Og mange af dem siger, at de kommer i tillid præsident Joseph R. Biden og hans løfter om et åbent USA.

Migranterne kommer i håb om en bedre løn og et bedre liv. Blandt de nye migranter til USA i januar var omkring halvdelen voksne mexicanere, der kommer uden familie. Det er mere end en fordobling fra året inden.

Mens Bidens forgænger fik heftig kritik for at splitte migranterne fra deres børn, er situationen nu en anden. For ligesom i Europa ankommer mange migranter, der angiveligt er under 18 år, uden deres forældre og opnår dermed en lettere vej ind i det forjættede land. Efter ankomsten bliver de sat i karantæne af frygt for Covid-19 og begynder så senere processen med at blive lovlige i USA.

Alene i en lejr i Texas har myndighederne nu samlet 4700 børn over 13. Derfor har Bidens folk åbnet et nyt center med plads til 700 børn i egentlige huse og gør klar til at huse flere unge migranter i teltlejre.

Migranter ved Rio Bravo. Foto: REUTERS/Jose Luis Gonzalez

Hus med bløde sider

Alene ordet teltlejr er så kontroversielt i USA, at Bidens folk taler om de nye teltlejre som huse eller ’faciliteter med bløde sider’.  Og nogle af dem er da også gigantiske lagerhaller, der bliver sat op i en fart for at give plads til dem, der trænger sig over grænsen. Som amerikanske medier bemærker, så vil mange flere følge efter.

I forrige weekend besluttede den nye regering nemlig at opsige de aftaler, der kom på plads under præsident Trump, med en række lande i Mellemamerika. Aftalerne med El Salvador, Guatemala and Honduras var ellers med til at stoppe store grupper af migranter på vej mod nord. Landene fik så økonomisk støtte til gengæld for at gøre deres egne grænser sværere at krydse.

Aftalerne blev opsagt ensidigt uden forhandlinger med lande – og uden at der er en plan på plads. Den nye udenrigsminister Anthony Blinken offentliggjorde blot sin beslutning sidste weekend. Selvom han samtidig sagde, at det ikke er det samme som at USA’s grænser er vidt åbne, så vil migranter i Mexico og Mellemamerika høre noget andet.

Joe Biden har bragt USA tilbage til Obama-årene. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP

Situationen har fået avisen New York Post til at skrive:

America is back to the Obama policy of effectively enabling the caravans. Will the Obama-era cages for penning in illegal crossers return, too? 

I oversættelse: USA er altså tilbage til Obamas politik, der startede hele karavaner af migranter. Vil man så igen bruge de stålbure, som man under Obama brugte til at bure migranter inde i.

Det sidste refererer til de forhold, som migranter ofte oplevede, da Biden var vicepræsident. Under præsident Obama – og vicepræsident Biden – blev tre millioner migranter deporteret fra USA. År for år var det flere end under Trump.

Kilder: New York Post, State Department, ORR