Biden kalder sine modstandere for neanderthalere

0
1566
Præsident Joe Biden på vej til et pressemøde i Det Hvide Hus forleden. Foto: REUTERS/Joshua Roberts

Joe Biden kan tydeligvis være lige så grov som sin forgænger, men til gengæld har han i amerikanernes øjne ikke samme magt over politikken som Donald Trump

Da den amerikanske præsident onsdag kaldte guvernørerne i staterne Texas og Mississippi for neanderthalere, fordi de er indstillet på at lade deres borgere selv bestemme om de skal gå med masker eller ej, viste han ikke bare, at han kan være grov i kæften. Han viste også, at han ikke har fornemmelse for sine vælgere. For de er ved at have fået nok af nedlukningerne med den økonomiske nedtur og menneskelige forarmelse, der følger med.

I stedet skældte han bare ud. Til reportere ved Det hvide Hus sagde han:

”Det sidste vi har brug for, er den her neanderthaler måde at tænke på: Nu er alt godt, så tag bare masken af og glem det hele. Det er kritisk, kritisk, kritisk, kritisk, at de følger videnskaben.”

Den vrede præsident fortsatte:

”Brug nu en maske og hold afstand. Og jeg ved, at I alle ved det. Jeg ville fandeme ønske, at nogle af vores valgte politikere også vidste det.”

Hvis han havde læst mere i landets ledende avis, New York Times, ville han have vidst, at amerikanerne næsten ikke kan vente længere. Avisen, der længe har støttet Biden, fortæller i en længere artikel, hvordan amerikanerne på alle måder længes efter at lægge krisen bag dem. Under overskriften Tegn På Liv skriver de om et stort skift i amerikanernes forventninger.

Landets ledende tøjkæder sælger næsten kun pænt tøj til at gå ud i – efter et år med campinghabitter og fornuftige hjemmesko. Billetter til sommerens festivaler og koncerter bliver revet og selv krydstogtskibene – der blev til et symbol på det mest forfærdelige ved Covid-19 – melder om stigende salg. Alt sammen noget, landets præsident ikke har forstået.

Foto: Doug Mills-Pool/Getty Images/AFP

Flertal har tabt troen

I det hele taget har amerikanerne mistet troen på, at det er deres præsident, der leder politikken i Washington. I et rundspørge, som analyseinstituttet Rasmussen Reports har lavet, siger lige under to ud af fem vælgere (39 procent), at det er Joe Biden, der har det afgørende ord i politikken. Under hans forgænger var amerikanerne ikke i tvivl om, hvem der sad for bordenden.

I det hele taget viser målingen mistillid til demokraterne. Selvom de har flertal i begge kamre i Kongressen, mener kun 15 procent af vælgerne, at de har den afgørende indflydelse på politikken. Til gengæld mener hver fjerde at det er medierne, der afgør politikken.

Og så er der det med pengene, for nok har demokraterne uden at ville samarbejde med oppositionen tvunget en gigantisk hjælpepakke igennem med store gaver til erhvervsliv og til deres egen projekter. Men pengene direkte til de enkelte amerikanere bliver der sparet på – checkene er blevet en tredjedel mindre. Og langt færre får en check – tolv millioner færre får en håndsrækning end hvad republikanerne og Trump foreslog.

Kilder: New York Times, New York Post, Rasmussen Reports