Søren Espersen: Israel har intet at skamme sig over

0
2601
Statsminsiter Mette Frederiksen fløj torsdag til Israel, hvor hun mødtes med premierminister Benjamin Netanyahu (tv.) og den østrigske kansler Sebastian Kurz. De tre lande har nu annonceret et fælles strategisk samarbejde om vacciner.Foto: AVIGAIL UZI / POOL / AFP

Dansk Folkeparti bakker 100 procent op om statsminister Mette Frederiksens arbejde for at skaffe en vaccine-aftale med Israel. Venstrefløjen beskylder Israel for at bedrive ’vaccine-apartheid’ overfor palæstinenserne, men israelerne har intet at skamme sig over, siger DFs udenrigsordfører Søren Espersen

Der er fuld opbakning fra Dansk Folkeparti til den rejse, som statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag foretog til Israel for at undersøge mulighederne for et vaccinesamarbejde mellem Danmark, Østrig og Israel.

Regeringens støttepartier har skældt statsministeren ud. Radikale, SF og Enhedslisten mener, at det vil være forkert at købe vacciner af Israel, fordi dissse kunne være gået til palæstinenserne i de besatte områder i Gaza og på Vestbredden. De radikales fhv. udenrigsminister Martin Lidegaard har talt om israelsk ‘vaccineapartheid’, og SFs Karsten Hønge finder besøget ‘dybt pinligt’, fordi vaccinationen af den palæstinensiske befolkning halter langt efter Israels, hvor 40 procent nu er vaccinerede.

“Det vil være dybt pinligt, hvis vi i Danmark køber vacciner, før befolkningen i de besatte områder blevet vaccineret,” lød det onsdag fra Karsten Hønge, som ”vil have sig frabedt at blive stukket med en vaccine, der skulle have gået i skulderen på en palæstinenser”.

Søren Espersen: Palæstinensernes eget ansvar

Men i følge Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen, er det mere Hønge og Lidegaards udtalelser, der er pinlige. For Israel har intet at skamme sig over, mener han.

“Det der billede, som Martin Lidegaard og Karsten Hønge forsøger at skabe af, at vaccinerne rives ud af hænderne på palæstinenserne, det er helt urimeligt. Det er palæstinensernes eget ansvar at skaffe vacciner. Hvis vi tager udgangspunkt i, at det er besat område, så er der jo den forskel i forhold til andre besatte områder, at man på et tidspunkt har sat sig ned og fordelt ansvarsområderne imellem Israel og det palæstinensiske selvstyre, og der er en klar aftale om, at palæstinenserne har ansvaret for sin egen sundhedssektor,” siger Søren Espersen med henvisning til Osloaftalen fra 1995. Den fastslår, at selvstyret har ansvaret for sundhedssektoren, men siger dog også, at parterne skal samarbejde i tilfælde af en epidemi.

Søren Espersen er udenrigsordfører for Dansk Folkepati. Foto Steen Brogaard

Kom sent i gang

Modsat Israel, som meget tidligt købte stort ind af Pfizer-vacciner, kom Det Palæstinensiske Selvstyre meget sent i gang med at skaffe vacciner. De annoncerede i december en aftale om køb af flere millioner doser af den russiske Sputnik-vaccine, men indtil videre skal vaccinerne tælles i tusinder, og ifølge Kristeligt Dagblad måtte selvstyret forleden indrømme, at de første vacciner var gået til ministre, fodboldspillere og andre kendte palæstinensere.

Desuden har selvstyret fået vaccinehjælp fra Israel. Ifølge Israels ambassadør i Danmark, Benny Dagan, har Israel efter ønske fra selvstyret leveret flere tusinde doser vaccine til sundhedssektoren. Desuden har Israel påbegyndt en vaccination af de 100.000-200.000 palæstinensere, der dagligt pendler til Israel for at arbejde. Den palæstinensiske befolkning i Østjerusalem, der ikke er israelske statsborgere, har også fået tilbudt vaccinen. Desuden har Israel vaccineret fanger fra Vestbredden og Gaza.

”Hvilket også inkluderer hundredevis af dømte terrorister, der står bag drab på civile israelere,” skrev Benny Dagan torsdag i et debatindlæg i Politiken.

Se Politiken: Israels ambassadør i Danmark: Politikens dækning af Israel er en skændsel

Søren Espersen supplerer med at gøre opmærlsom på, at der er et dagligt samarbejde mellem det israelske og palæstinensiske sundhedsvæsen.

”Der er masser af kontakter i det daglige. Man udveksler erfaringer og tusindvis af palæstinensere opereres på israelske hospitaler,” siger Søren Espersen.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu, statsminister Mette Frederiksen og den østsrigske kansler Sebastian Kurz holder pressekonference efter dagens møde om vaccinesamarbejde i Israel. Foto: Olivier Fitoussi / POOL / AFP

”Skyldes EU’s uduelighed”

DF-ordføreren mener, at det er helt rigtigt af den danske regering at søge mulighederne i Israel. Det er en logisk konsekvens af, at EU har fejlet i sit forsøg på at lave fælles vaccineaftaler for EU-landene.

”Vi kan ikke vente på EU. Vi har kapaciteten og infrastrukturen til at kunne vaccinere 400.000 personer dagligt, men i øjeblikket har vi kun vacciner til 30.000-35.000 borgere dagligt. Det skyldes alt sammen EU’s uduelighed, og derfor er det helt rigtigt at prøve at skaffe vacciner andre steder,” siger Søren Espersen.

Mette Frederiksen besøgte Israel sammen med Østrigs forbundskansler Sebastian Kurz. Sammen mødtes de med Israels premierminister Benjamin Netanyahu, og efter dette møde kunne de tre statsledere torsag aften annoncere, at landene sammen vil etablere en fond, som skal forske i og udvikle vacciner. Desuden vil de tre lande igangsætte et strategisk samarbejde om i fremtiden at producere vacciner sammen.