Tidl. konservativ formand støtter Støjberg: Send live fra rigsretten

0
2903
Per Stig Møller er tidligere formand for Det Konservative Folkeparti. Han har været miljøminister, udenrigsminister samt kultur- og kirkeminister. Foto: Steen Brogaard

Per Stig Møller er enig med Inger Støjberg, som mener, at der skal kunne sendes live-tv fra rigsretssagen imod hende

Mens flere tidligere Venstre-ministre skyder ideen ned, så bakker den tidligere konservative formand og mangeårige minister Per Stig Møller op om det forslag om live-tv fra Inger Støjbergs rigsretssag, som hun selv har foreslået.

Inger Støjberg mener, at det kun rimeligt, at danskerne direkte kan følge sagen, der vedrører hendes beslutning som udlændinge- og integrationsminister om at adskille asylpar. Derfor vil Støjberg stille et beslutningsforslag i Folketinget om, at der skal kunne sendes lyd og tv direkte fra denne og fremtidige rigsretssager.

“En rigsretssag er en historisk begivenhed. I dette tilfælde handler den om det arbejde, jeg har udført på vegne af den danske befolkning. Derfor er det på sin plads, at det bliver transmitteret på tv, så alle danskere har lige muligheder for at følge med,” sagde Inger Støjberg tirsdag til Berlingske.

Forslaget var onsdag emne for DR’s P1 Debat, og her var Per Stig Møller en af dem, der støttede ideen. Per Stig Møller var miljøminister under tamilsagen, hvor partifællen Erik Ninn-Hansen var under anklage og senere kom for rigsretten, og han mener, at det er naturligt i en moderne medievirkelighed, at rigsretten åbnes for offentligheden.

Per Stig Møller: Man kan ikke lukke offentligheden ude

“Jeg synes faktisk det er en relevant ide. For det er jo Folketinget, der er anklager og Folketingets arbejde foregår i offentlighed. Der er jo også tv fra arbejdet i Folketinget i dag. Så jeg synes ikke, at Folketinget først kan være anklager, og arbejde i fuld offentlighed, og derefter lukke offentligheden ude. Jeg ved godt, at pressen er der (til stede i rigsretten, red.). Men pressen var der jo oprindeligt, fordi de er repræsentanter for offentligheden og dermed kan være til stede for at holde med øje med statsmagten. Idag, med de moderne medier, har offentligheden jo mulighed for direkte selv at se det, uden at skulle igennem pressens filter,” sagde Per Stig Møller i P1 Debat.

Ingen havde tænkt på radio og tv, da rigsretten oprindeligt blev etableret, men da der er en direkte sammenhæng med Folketinget, er det naturligt, at folket kan følge med, lod den tidligere miljø- udenrigs- kultur- og kirkeminister forstå

“Det er Folketingets arbejde, der forlænges ud i en domstolssituation, og der skal man stadig kunne følge med,” sagde den tidligere minister.

“Det er Folketingets arbejde, der forlænges ud i en domstolssituation, og der skal man stadig kunne følge med”

Per Stig Møller, fhv. minister, i P1 Debat

Per Stig Møller er til gengæld modstander af Inger Støjbergs andet forslag: At det skal fremgå af rigsretsdomme, hvordan de op mod 30 dommere, hhv. 15 politisk udpegede lægdommere og 15 højesteretsdommere, hver især har stemt.

“Dommerne skal være beskyttet mod tryk og frygt fra offentligheden, og derfor mener jeg stadig, at deres domfældelse skal være anonym,” sagde Per Stig Møller.

DF støtter Støjberg

Dansk Folkeparti støtter begge forslag fra Inger Støjberg. DFs retsordfører Peter Skaarup sagde tirsdag til TV2 News, at DF ønsker fuld åbenhed om rigsretssagen.

“Jeg tror, der er rigtig mange danskere, der gerne vil følge med, når der nu helt historisk rejses en rigsretssag. Vi er jo klart af den opfattelse, at rigsretssagen er en politisk hetz mod Inger Støjberg, men der kan være danskere, som er af en anden opfattelse, og med direkte transmission vil folk kunne danne deres egen opfattelse,” sagde Peter Skaarup.

Læs også:

DF bakker Inger Støjberg op: Send live-tv fra Rigsretten