DF bakker Inger Støjberg op: Send live-tv fra Rigsretten

0
1979
DF mener, at rigsretssagen mod Inger Støjberg skal annulleres omgående. En gruppe borgere har taget initiativ til et borgerforslag med samme budskab. Foto: Carsten Lundager

Inger Støjberg vil give medierne mulighed for at sende lyd- og tv-transmissioner direkte fra møderne i Rigsretten. DF bakker op. “Vi ønsker fuld åbenhed om rigsretssagen,” siger Peter Skaarup

Et forslag fra løsgængeren Inger Støjberg om, der skal kunne sendes lyd- og tv-transmissioner fra hendes egen rigsretssag, får fuld opbakning fra Dansk Folkeparti. DFs gruppeformand Peter Skaarup siger til TV2, at DF ønsker fuld åbenhed om rigsretssagen.

“Jeg tror, der er rigtig mange danskere, der gerne vil følge med, når der nu helt historisk rejses en rigsretssag. Vi er jo klart af den opfattelse, at rigsretssagen er en politisk hetz mod Inger Støjberg, men der kan være danskere, som er af en anden opfattelse, og med direkte transmission vil folk kunne danne deres egen opfattelse,” siger Peter Skaarup.

TV2: Der er jo allerede åbenhed. Man kan som borger gå ind og overvære rigsretssagen, og man kan følge med i medierne. Journalisterne kan skrive fra rigsretssagen. Så der er åbenhed. hvorfor er der brug for mere?

“Journalisterne kan jo godt selv have en dagsorden. Det er jo set før. Ved at gøre det fuldstændig åbent kan danskerne selv vurdere, om det som den eller den journalist tolker på, om det er rigtigt,” siger Peter Skaarup til TV2.

Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Støjberg: Dommernes stemme skal kendes

Inger Støjberg begrunder sit forslag med, at rigsretssagen er en historisk begivenhed, som vedrører det arbejde, hun som minister har udført på vegne af den danske befolkning.

“Derfor er det på sin plads, at det bliver transmitteret på tv, så alle danskere har lige muligheder for at følge med,” siger Inger Støjberg til Berlingske.

Foruden tv-transmission ønsker Inger Støjberg, at det skal fremgå af fremtidige rigsretsdomme, hvordan de op mod 30 dommere, hhv. 15 politisk udpegede lægdommere og 15 højesteretsdommere, hver især har stemt.

“De politisk udpegede dommere er i flere tilfælde politikere og dermed nogen, som er vant til at stå ved, hvad de mener, og dommerne fra Højesteret er også vant til, at man kan se, hvad de mener i den enkelte sag. Jeg kan faktisk ikke se, hvorfor vi ikke skal have samme fulde offentlighed i rigsretssager,” siger Inger Støjberg til Berlingske.

“Jeg kan faktisk ikke se, hvorfor vi ikke skal have samme fulde offentlighed i rigsretssager”

Inger Støjberg til Berlingske

Dommerforening imod

Formanden for Den Danske Dommerforening, Mikael Sjöberg, ser kritisk på Inger Støjbergs forslag om tv-transmission. Det vil ikke være ikke rimeligt overfor vidnerne, mener han, og det “kan tage fokus fuldstændig væk fra sagen, hvis det skal laves om til en tv-forestilling,” siger han til Berlingske.

De radikales retsordfører Kristian Heegaard er også i mod, og den tidligere LA-politiker og nuværende løsgænger Simon Emil Ammitzbøl er decideret forarget. “Er der da ingen grænser for populismen?,” skriver han om Støjbergs forslag på Twitter.

Qvortrup: Lad dog danskerne få fuldt indblik

Til gengæld bakker flere journalister op. BT’s politiske redaktør Henrik Qvortrup skriver på Twitter:

“Modstanden mod transmission fra Rigsretten bygger på en klassiker inden for åndsarrogance: “De dumme kan ikke håndtere virkeligheden, men bliver forført til at drage forkerte konklusioner”. For pokker, lad dog danskerne få fuldt indblik i argumenter for og imod Støjbergs skyld”.

Henrik Qvortrup på Twitter.

DR erklærer sig parat til at sende live fra rigsretten, hvis Støjbergs beslutningsforslag bliver vedtaget. Rigsretssagen mod Inger Støjberg starter til september. Sagen handler om Støjbergs beslutning i 2016 som udlændinge- og integrationsminister om at adskille asylpar, hvor den ene var under 18 år.

Læs også:

Inger Støjberg flytter ind hos Dansk Folkeparti

Støjberg om rigsret: S, V og K har ingen rygrad