Næsten hver fjerde coronasmittede har ikke-vestlig baggrund

0
2195
I Kolding er alle skoler lukkede på grund af et smitteudbrud på to skoler. Den ene af skolerne , Munkevængets Skole, er distriktsskole for to udsatte boligområder. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Ikke-vestlige indvandrere vejer tungt blandt coronasmittede. DFs Pia Kjærsgaard er åben for tvangstest i udsatte boligområder

De udgør 8,9 procent af befolkningen, men indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund udgør næsten en fjerdedel af dem, der er smittet med corona i Danmark.

I følge nye tal fra Statens Serum Institut (SSI), som Jyllands-Posten bringer, har 23 procent af alle, der er testet positive siden årsskiftet, ikke-vestlig baggrund. Til sammenligning udgør etniske danskere 82,6 procent af befolkningen men kun 70 procent af de smittede.

Ser man alene på tallene fra februar, er 26 procent af de smittede ikke-vestlige indvandrere og efterkommere.

Tysk sundhedschef: Bryd tabuet

Tendensen er den samme i lande som Norge, Frankrig, Tyskland, Sverige og Storbritanien. Onsdag sagde formanden for Robert Koch Instituttet i Berlin, det tyske svar på SSI, Lothar Wieler, at det var nødvendigt at bryde et tabu og fortælle, at indvandrere udgør overvægten af coronapatienter, der er på indlagt på intensiv. I følge lederen af en tysk lungeklinik, har 90 procent af de sygeste coronapatienter indvandrerbaggrund.

Læs Bild: Hoher anteil von intensivpatienten mit migrationshintergrund – RKI-chef: „Es ist ein Tabu“

Eksperter siger til Jyllands-Posten, at sprogbarrierer og bolig- og arbejdsforhold er hovedårsagerne til den store smitteudbredelse blandt ikke-vestlige indvandrere. Løsningen er mere og direkte information i indvandrermiljøer, mener de.

“Det, der kan ændres på, er kommunikationen, og det er også der, vi ikke har været gode nok,” siger Marie Nørredam, professor og forskningsleder ved Københavns Universitet.

En partybus er indsat som mobilt testcenter i Ishøj, der har et stort antal coronasmittede. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2021

Går fra dør til dør

Vollsmose i Odense er et af de indvandrertunge områder, hvor smitten er meget udbredt. Her går Odense Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed lige nu rundt fra opgang til opgang for at få beboerne til at lade sig teste.

“Smitteopsporingen er blevet endnu mere opsøgende, hvor der bankes på døre hos folk og testes mere lokalt. Det fortsætter vi med,” skriver sundhedsminister Magnus Heunicke i et svar til Jyllands-Posten.

Pia Kjærsgaard: Tvangstest kan blive nødvendigt

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard mener, at der skal gås mere kontant til værks. Hun siger til Berlingske, at det kan blive nødvendigt at tvangsteste i udsatte boligområder.

“Vi må gøre alt, hvad vi overhovedet kan ved det her kæmpestore problem. Selvom jeg bestemt ikke synes om tvangstest generelt. Det er grænseoverskridende, det kan vi ikke komme udenom,” siger Pia Kjærsgaard.

“De er bare helt ligeglade”

Hun er uenig i, at der ikke er gjort nok for at oplyse indvandrere om coronasmitten, ligesom hun ikke mener bolig- og arbejdsforhold er hovedforklaringen.

“Jeg har tænkt meget på det her, og det er jo rystende. Vi andre går med masker, vasker hænder, spritter af, holder afstand og forsamles ikke mere end fem af gangen. Vi aflyser fødselsdage, og jeg ved ikke hvad. Men de er bare helt ligeglade i de her områder, og det er ikke fordi, de ikke har fået det at vide,” siger Pia Kjærsgaard til Berlingske.

“De er bare helt ligeglade i de her områder, og det er ikke fordi, de ikke har fået det at vide”

Pia Kjærsgaard, udlændinge- og værdiordfører (DF), til Berlingske

Dansk Folkeparti rejser i næste uge en hasteforespørgsel i Folketinget om sagen. Her vil Pia Kjærsgaard have statsminister Mette Frederiksen (S) til at forklare, hvad regeringen vil gøre for at løse problemet med den store smitteudbredelse i Vollsmose og andre ghettoer.