Biden: Ikke mere populær end sin forgænger

0
1400
Et flertal af amerikanerne tror ikke, at Biden kan håndtere den store bølge af migranter. Biden har uden succes givet opgaven til sin vicepræsident Kamala Harris. Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein

Efter nederlaget i Afghanistan og med en historisk stor migrantkrise går det hurtigt ned ad bakke for den amerikanske præsident. Allerede nu synker respekten for Biden i meningsmålingerne

Egentlig kunne det se godt ud for Joseph R. Biden. Journalisterne stiller den aldrende præsident så venlige og høviske spørgsmål, som var de til audiens hos paven. Og selv hans politiske modstandere hos Republikanerne er begyndt at hjælpe ham – senest med opbakning til hans gigantinvestering på 1000 milliarder dollars i ny infrastruktur.

Der er bare det, at amerikanerne vil se positive resultater og ikke bare ord. Meningsmålinger har længe vist, at amerikanerne har tabt respekten for ham i forhold til hans evne til at håndtere den store bølge af migranter. Selv om han har overladt den opgave til sin uerfarne vicepræsident, Kamala Harris, har amerikanerne svært ved at tilgive ham for reelt at åbne grænserne for hundredtusinder af migranter.

Mens amerikanerne ikke bliver berørt direkte af sammenbruddet i Afghanistan, vil den store bølge af migranter koste jobs og sikkerhed. Men hvis der kommer et sammenbrud i Kabul, så vil amerikanske medier vise billeder som fra Saigons fald i 1975. Og det kostede opbakning til en hel generation af amerikanske politikere.

Så uden stor sympati i banken for Biden, ser det tungt ud. Den seneste meningsmåling viser at han stadig har opbakning fra et lille flertal af amerikanerne, men den bliver stadig mere lunken. Og hans opbakning er ikke større end hvad hans omstridte forgænger Donald Trump kunne regne med – og langt lavere end hans egen tidligere chef, Barack Obama.


Præsident Joe Biden taler til ansatte under et besøg på den store lastbilproducent Mack Trucks fabrik i Pennsylvania. Foto: SAUL LOEB / AFP

På slap line

Det er tydeligt nødvendigt for den aldrende præsident at være en mand af folket og jovial. Men stadig oftere kammer det over i det latterlige. Som da han onsdag var på besøg hos den store amerikanske producent af lastbiler, Mack, i Pennsylvania.

”Jeg plejede at køre en 18-wheeler, man,” kan man høre ham sige på optagelserne fra besøget. Senere fortæller han at han bare var nødt til at køre en stor lastbil. Men det tætteste den nu 78-årige øverstkommanderende for det amerikanske militær er kommet på den fornøjelse var en nat i 1973, hvor han kørte en lang strækning – som passager. Hvorefter han fløj hjem igen.

Amerikanske medier har presset Det hvide Hus for en forklaring, men i stedet for at erkende, at hans fantasi løb af med ham, forsvarer hans pressefolk ham. De har nemlig fundet ud af at han en gang havde et sommerferiejob med at køre en skolebus. Men den har altså højest seks hjul og ikke atten som på en rigtig amerikansk lastbil.

Kilder: Rasmussen Reports, New York Post, New York Times