Søren Espersen: USA fedter for Grønland

0
1310
Arkivfoto

USA pumper flere penge i sit samarbejde med Grønland, skriver Politiken. Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen finder det uacceptabelt, at amerikanerne blæser på rigsfællesskabet for at “fedte sig ind” hos grønlænderne

USA har endnu en gang åbnet pengekassen og investeret i et direkte samarbejde med Grønland, og det møder kritik fra Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen. Han mener ligesom SFs udenrigsordfører Karsten Hønge, at USA forsøger at splitte rigsfællesskabet.

Sidste år vakte det opsigt, da Trump-administrationen valgte at investere 75 millioner kroner i uddannelse og udvikling af bæredygtig turisme og minedrift i Grønland. Nu har den nye præsident Joe Bidens administration udvidet denne investering med yderligere 65 millioner kroner, , skriver Politiken, hvilket Søren Espersen betegner som rent fedteri.

“USA vil købe sig til popularitet og fedte sig ind hos grønlænderne. Det er uacceptabelt, at USA forsøger at skaffe sig indflydelse,” siger Søren Espersen til Politiken.

Han betegner samtidig den amerikanske investering som et “latterligt lille beløb”, sammenlignet med de knap fire milliarder kroner, som Danmark yder i årligt bloktilskud til Grønland.

“Alligevel får USA en masse opmærksomhed,” siger Søren Espersen.

“Forsøger at så splid”

SFs udenrigsordfører Karsten Hønge er også kritisk. Han kalder investeringen en provkation.

“USA forsøger åbenlyst og på forskellige måde at så splid i rigsfællesskabet,” siger Karsten Hønge til Politiken.

Folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra regeringspartiet IA mener ikke, at der er grund til at frygte amerikanerne. Hun opfordrer i stedet Danmark til selv at være mere offensive overfor Grønland.

“Der er masser af ting, Danmark kan gøre frem for at sidde i et hjørne og brokke sig over, at amerikanerne gør noget,” siger IA.politikeren til Politiken.

Læs mere i Politiken her