Biden: De allierede kunne da bare være blevet i Afghanistan

0
1767
USA's præsident Joe Biden da han tirsdag talte til nationen om situationen i Afghanistan. Foto: Brendan SMIALOWSKI / AFP

Den amerikanske præsident Joseph R. Biden har chokeret sine allierede ved at hævde, at de jo bare kunne være blevet i Afghanistan og kæmpet videre

Kritikken hjemme i USA er voldsom. Hjerteløs og naivt er ord, der går igen. En kritik, der rammer den amerikanske præsident med sin åbenlyse hang til at være en rar fyr, hårdt.

Så da journalisterne sent torsdag begyndte at spørge til den udenlandske kritik, tænkte han måske, at han kunne slappe lidt af. Han lod som om at tilbagetrækningen faktisk var vedtaget med de allieredes oprigtige støtte. Og at de støttede den amerikanske tilbagetrækning helhjertet.

”Altså, før jeg tog denne beslutning, mødtes jeg med alle vores allierede, altså vores NATO allierede i Europa. De var enige. Vi skulle se og komme ud,” sagde han, inden de vantro journalister spurgte, om han faktisk mente, at de allierede havde et reelt valg. Biden svarede:

”Ja da, de havde et valg. Altså, det må jeg sige jer – når vi er alene sammen, så er de allierede fra NATO ikke stille.”

Premierminister Boris Johnson kom onsdag under voldsom beskydning i det britiske parlament efter tilbagetrækningen fra Afghanistan. Foto: Glyn KIRK / AFP

Umulig opgave

Så briterne, tyskerne og danskerne kunne bare have fortsat kampene uden amerikanernes fly og efterretningstjeneste. Præsident Bidens verdensfjerne overvejelser bliver mødt med vantro – særligt i Storbritannien. Med en lang historie i området og mærkbare tab – 457 dræbte og sårede – er vreden i London stor over det pludselig nederlag.

Det har ført til et opgør i parlamentet, hvor den ellers så teflon-agtige premierminister var ude i hvad nogen har kaldt hans værste stormvejr. Værre end corona, værre end Brexit. Men selvom Boris Johnson var under angreb onsdag fra alle sider – inklusive fra sine egne – var han meget nøgtern i sine kommentarer til den amerikanske selvrådighed.

”Vesten kunne ikke fortsætte denne amerikansk-ledede mission – en mission, der var udtænkt og blev gennemført som støtte til og forsvar af USA – uden amerikansk transport, uden deres fly – og uden den amerikanske magt.”

Kilder: New York Times, Telegraph, CNN