Banderne i Paris bliver yngre og mere voldelige

0
3299
Et overvågningskamera har fanget overfaldet på den 14-årige Yuriy. Fra Youtube

Banderne i de franske indvandrerkvarterer bliver yngre og mere voldelige. På blot et år er antallet af alvorlige voldssager steget med 24 procent – trods nedlukninger og udgangsforbud

Det var overfaldet på den 14-årige Yuriy i midten af januar, der for alvor har åbnet franskmændenes øjne for volden i den parallelkultur, der hersker i de store betonghettoer. Han blev jagtet og tævet ind i koma af drenge fra en rivaliserende bande. Han er nu langsomt i bedring og med den bedring kommer der langt flere oplysninger frem om den kultur, han var offer for.

Alene i 2020 var der ifølge fransk politi hele 357 alvorlige opgør mellem rivaliserende bander og ofrene tæller tre dræbte og 218 til dels alvorligt sårede. 41 af dem blev stukket ned, mens 68 blev ofre for stump vold med alt fra krykker til baseballkøller. Resten – altså halvdelen af ofrene – blev helt enkelt tævet og sparket.

Opgørelsen fra politiet viser, at opgørene godt nok finder sted over hele landet, men at især Paris og området omkring den franske hovedstad er hårdest ramt. Hele 80 procent af de alvorlige opgør i 2020 fandt sted i dette område, Ile-de-France. Nogle af episoderne er enkeltstående, men mange er slag i kriminel krig.

Det gælder for en meget omtalt sag fra sidste sommer i ghettoen Maritime i Bordeaux på vestkysten. Her blev en ung mand stukket ned i en forretning, få timer efter at to unge fra en rivaliserende klan var blevet overfaldet og tævet. Svaret kom fem dage senere, da den bande, som knivofferet tilhører, vil hævne sig.

Banden havde samlet rifler og granater. Kun fordi politiet reagerede hurtigt, undgik byen et blodbad.

Gangsterkultur 

Det er narkopenge, der holder liv i volden. Men i Frankrig ser man også kulturen som en drivende faktor. Avisen Figaro skriver om den amerikanske musikform Gangstarap som en særlig og samlende kulturelt sprog for banderne.

Fransk politi henviser i sin opgørelse til i alt 74 bander med op til 60 medlemmer hver. Politiet er forsigtigt, når det kommer til en fast definition, selvom de dømte i reglen har ikke-franske navne. Men sikkert er det, at bandernes medlemmer bliver yngre og yngre.

I 2020 var gennemsnitsalderen for den første alvorlige dom til et bandemedlem 17 år og to måneder. Samlet vurderer politiet, at 70 procent af de aktive i banderne er mindreårige.

Kilder: Le Monde, Figaro